Ce este coronavirusul?

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de agenți patogeni, cei mai mulți cauzând infecții pulmonare ușoare, cum ar fi răceala comună.

Dar coronavirusurile pot fi, de asemenea, mortale. SARS, sau sindromul respirator acut sever, este cauzat de un coronavirus și a ucis sute de oameni în China și Hong Kong la începutul anilor 2000.

Poate ucide coronavirusul Wuhan?

Da - Aproape 500 de persoane au murit până în prezent după testarea pozitivă a virusului.

Care sunt simptomele?

Unele persoane care prind coronavirusul Wuhan s-ar putea să nu aibă deloc simptome, sau doar cele foarte ușoare precum dureri în gât sau dureri de cap. Alții pot suferi de febră, tuse sau probleme cu respirația.

Și o mică parte din pacienți vor continua să dezvolte o infecție severă care poate dăuna plămânilor sau poate provoca pneumonie, o afecțiune care poate pune viața în pericol, care provoacă umflarea și acumularea de lichide în plămâni.

Cum este detectat?

Secvențializarea genetică a virusului a fost eliberată de oamenii de știință din China, iar țările din întreaga lume au folosit acest lucru pentru a crea teste de laborator, care trebuie efectuate pentru a confirma o infecție.

Întârzierile la aceste teste, testarea rezultatelor și persoanele care ajung la spitale din China, înseamnă că numărul cazurilor confirmate este de doar o fracțiune din adevărata scară a focarului.

Cum a început și s-a răspândit?

Primele cazuri identificate au fost printre persoanele conectate la piața de comerț cu ridicata a fructelor de mare din Huanan din Wuhan.

De atunci, cazurile au fost identificate în China și se știe că s-au extins de la o persoană la alta.

Este similar cu orice am văzut până acum?

Experții au comparat-o cu focarul din 2003 al sindromului respirator acut sever (SARS). Epidemia a început în sudul Chinei și a ucis mai mult de 700 de persoane în China continentală, Hong Kong și în alte părți