Cateva sfaturi pentru a ajuta copilul sa scrie

„Stangaci sau dreptaci, ce conteaza?”Inclinati foaia pe care scrie in partea corespunzatoare

Deoarece, contrar unei idei inca raspandita in randul dascalilor, sa inclini usor foaia pe care scrii, spre stanga sau spre dreapta, in functie de mana cu care scrii, usureaza scrierea.

Ajutati-I sa-si aseze bine mana pe pagina si sa tina corect stiloul

Copilul stangaci apuca, uneori, prost stiloul, mai ales daca nu beneficieaza de un model ca micul dreptaci. Mana sa „impinge” scrierea in loc sa o „traga”. Mana ascunde ceea ce scrie copilul, creaza „mazgalituri”. Incercati sa depistati impreuna cu micutul care este cea mai buna pozitie pentru scris.

Ajutati–I sa se destinda

Ii va trebui, probabil, putin mai mult timp ca sa invete sa scrie, dar este mai bine sa nu-I grabiti. Pentru a-I ajuta, il puteti invata primele gesturi prin jocuri, il puteti face sa inteleaga care este preferinta lui, mana stanga sau cea dreapta, intr-un mod ludic: cu ce mana apuca manerul usii sau prinde mingea care i se arunca…?

Nu incercati niciodata sa ii schirnbati preferinta

Mai intai, este ineficace. Si, mai ales, acest lucru ar putea sa-i produca probleme in organizarea spatiala si ar putea avea repercusiuni asupra rezultatelor scolare ulterioare, mai ales la matematica.

De retinut:

Micutii stangaci dezvolta, uneori, un sistem de scriere in oglinda: literele, ordinea cuvintelor in fraza sunt strict inversate (de exemplu: pled devine belq).

Daca persista, acest fenomen poate deveni nelinistitor si poate necesita interventia unui psihomotrician sau a unui psihoterapeut.