Cat dureaza inmatricularea unei masini?

in cat timp se inmatriculeaza o masina in cat timp se inmatriculeaza o masina

Daca nu stiati cat poate dura inmatricularea unei masini... Noi vom face o data si pentru totdeauna lumina in acest subiect.

O masina poate fi cumparata din Romania sau din strainatate. Pentru fiecare tip de masina, tipul de inmatriculare va diferi si astfel se vor adauga si alte etape in procesul de inmatriculare auto. Pentru a reusi sa facem o distingere in functie de timp, vom imparti tipurile de inmatriculari auto in doua categorii:

  • Inmatricularea auto pentru masinile aflate la prima inmatriculare
  • Inmatricularea auto pentru masinile cumparate din Romania
Inmatricularea auto pentru autovehiculele aflate la prima inmatriculare

Aici se afla masinile care sunt cumparate din Uniunea Europeana si din afara Uniunii Europene. Etapele pentru inmatricularea masinii dumneavoastra ( atunci cand o cumparati din afara tarii ) vor fi din pacate mult mai multe. 

Va trebui sa va prezentati cu masina la urmatoarele institutii:

  • La DRPCIV pentru numere provizorii
  • La Registrul Auto Roman pentru obtinerea autenticitatii si a cartii auto
  • La Sediul fiscal de care apartineti pentru a inscrie masina la Taxe si Impozite
  • La Anaf pentru obtinerea certificatului de TVA
  • La DRPCIV ( din nou ) pentru a obtine placutele negre

Toate aceste etape se vor realiza intr-o anumita perioada de timp. Pentru Numerele Provizorii si Numerele Negre, timpul pierdut va fi in jur de o zi lucratoare. La Anaf, se va depune dosarul de inmatriculare astazi si se va ridica peste 5 zile. Fiscalul sau Registrul Auto Roman se va realiza fiecare intr-o zi diferita. Ridicarea actelor de la DRPCIV si a numerelor negre va fi realizata dupa 2 zile de la depunerea dosarului.

Cel mai mare impediment ce poate aparea atunci cand va luati masina din afara Romaniei este programarea la RAR. Aceasta se face de acum in 4 saptamani. Daca ati facut programarea pe data 2 septembrie, va puteti prezenta la RAR doar la sfarsitul acestei luni.

Astfel, pentru o simpla inmatriculare a unei masini ce a fost cumparata din afara Romaniei va trebui sa asteptati intre 4 si 6 saptamani.

Inmatricularea auto pentru masinile cumparate din Romania

Inmatricularea auto pentru aceste tipuri de masini se va realiza din fericire mult mai usor. Veti avea de realizat doar 3 drumuri:

  • Drumul pana la sediul de Taxe si Impozite pentru a inregistra masina la FIsc
  • Drumul pana la serviciul de inmatriculari auto ( DRPCIV )
  • Timpul pentrecut pentru ridicarea placutelor si a documentelor pentru masina dumneavoastra

Pentru masinile cumparate din Romania, timpul petrecut va fi mult mai mic. Cu totul... timpul petrecut pentru inmatriculare in acest caz poate ajunge la 4 zile lucratoare.

Deocamdata cam atat cu masinile ce sunt supuse procesului de inmatriculare auto.