Care este pozitia corecta de condus

Pozitia de conducere este un factor cheie care afecteaza toti oamenii care se afla la volanul oricarei masini. Este important pentru ca petrecem mai multe ore la volan si trebuie sa cautam acea pozitie confortabila care ajuta la reducerea oboselii. Dar, de asemenea, este o componenta de importanta vitala pentru a calatori in siguranta, deoarece, in caz de accident, consecintele vor fi mai mari sau mai mici in functie de pozitie.

Pozitia scaunului

Primul lucru pe care trebuie sa-l reglezi este scaunul. Este ceva simplu care se face cu manerele situate deasupra sau pe partea laterala a scaunelor, in plus, in unele cazuri exista setari electrice care vor facilita manevra. Distanta corecta este cea care va permite sa va deplasati complet pe oricare dintre pedale, fara ca piciorul sa fie complet intins. Piciorul ar trebui sa ramana oarecum semiflexat, care ar putea impiedica ranile in caz de accident.

Inaltimea scaunului este, de asemenea, foarte importanta. Tendinta este sa-l ridicam pentru a vedea capota masinii, dar aceasta este o greseala. Ceea ce este cu adevarat important este sa vedeti drumul, deci este mai bine sa coborati inaltimea scaunului. Este recomandabil sa stati cat mai jos posibil, atata timp cat nu pierdem din vedere panoul de control si parbrizul.

Inclinarea spatarului

Primul lucru pe care trebuie sa-l aveti in vedere atunci cand reglati inclinarea spatarului este ca asezarea pe spate nu are nici un beneficiu, din contra va agrava consecintele in caz de accident (centura nu se poate ajusta suficient). Se recomanda sa fie cat mai vertical posibil (fara a trece de o pozitie naturala), intr-o pozitie in care intreagul spate este in contact cu scaunul.

Pozitia mainilor

Pozitia mainilor pe volan este la fel de importanta. Daca ne imaginam ca volanul este ca un ceas si mainile ca ace, ar fi recomandabil sa le pozitionam la zece si doua. Aceasta formula este cea mai confortabila si mai naturala si, de asemenea, ajungeti la toate comenzile volanului. Degetele trebuie sa se sprijine pe protuberante pentru a evita ranile in caz de accident.

Tetiera

Desi tetiera este una dintre cele mai uitate, are o mare importanta in caz de accident. Acest element cheie, pentru a evita leziunile cervicale, ar trebui sa fie plasat ca aproape sa atinga capul (aproximativ patru centimetri departare) si cu partea sa rezistenta la inaltimea gatului. In acest fel, daca exista o coliziune, va fi mai eficienta atunci cand vine vorba de reducerea socului.