Care este diferenta dintre lime și lamai?

  • Duminică, 5 Februarie 2023
  • Diverse

Aceste două citrice par adesea destul de interschimbabile. Ambele sunt grozave pentru câteva picături în ceai, un plus acid la niște pește la grătar sau perfect feliate într-o băutură rece. Desigur, unul este puțin mai mare și mai verde decât celălalt, încă par destul de asemănătoare, dar există câteva diferențe importante despre care ați fi interesat să știți. Potrivit US Citrus, unul dintre cei mai importanți producători de citrice din America, limele obișnuite sunt de fapt mai puțin aromate, motiv pentru care atunci când vine vorba de adăugarea unui pic de picior la mâncare, lămâile sau limele sunt ideale.

Când vine vorba de ceea ce se potrivește cel mai bine cu mâncarea ta, lămâiele sunt cele care se potrivesc foarte bine cu mâncărurile tropicale, în timp ce lămâile se potrivesc mai bine cu rețetele europene. În ceea ce privește valoarea nutritivă, teiul este surprinzător de mai sănătos, deoarece posedă cantități mai mari de vitamine și minerale precum vitaminele A și C, calciu, acid folic și fosfor. Cu toate acestea, lămâile tind să aibă o aciditate mai mare și să aibă minerale precum potasiul și magneziul.

Care este marea diferență?

Dacă te uiți la știință pentru diferențele reale, atunci s-ar putea să vrei să le arunci pe fiecare într-un castron cu apă și să vezi ce se întâmplă. S-ar putea să fii surprins să descoperi că lămâile de fapt plutesc și limele se scufundă. Și nu are nimic de-a face cu niciuna care are pielea mai groasă sau mai subțire. De fapt, într-un experiment realizat de Best Food Facts împreună cu RD Sarah Downs, au fost testate ambele tipuri de citrice, ambele au fost întregi, decojite și feliate. În toate cele trei state, limes-ul a continuat să scadă în continuare, în timp ce lămâile au rămas destul de pe linia de plutire.

Potrivit lui Downs, „Motivul pentru care lămâile se scufundă și lămâile plutesc se datorează densității sau masei pe unitatea de volum. Un obiect va pluti dacă este mai puțin dens decât lichidul în care este plasat și se va scufunda dacă este mai dens decât lichidul în care este plasat. Lămâile și limele au ambele densități care sunt foarte apropiate de apă, așa că te-ai aștepta ca acestea ar pluti amândoi. Cu toate acestea, lămâile sunt puțin mai dense decât lămâile, motiv pentru care se scufundă și lămâile plutesc.” Cine stia? Oricare ar fi diferențele, cel puțin ambele fac aceeași treabă!