Care este cea mai buna pozitie de dormit? Dar cea mai proasta? Ce spun cercetatorii

  • Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
  • Sport

“Somnul nu este doar o placere, ci o necesitate”, sustine Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care avertizeaza ca a dormi putin si / sau rau, poate deveni cel mai mare dusman al sanatatii. In acest sens, in fiecare zi creste numarul de cercetari stiintifice care se refera la pozitiile inadecvate in timpul somnului.

Cu fata in sus, cu fata in jos, lateral, cu perna, fara … In timpul somnului, recurgem la pozitii diferite, fara nici o reflectie. De multe ori nu depinde chiar de vointa noastra: se intampla totusi. Dar, potrivit stiintei, exista pozitii mai bune si mai rele.

Cea mai buna pozitie de dormit

Mai multe studii stiintifice convin asupra avantajelor de a dormi pe o parte sau, dupa cum se spune, pe lateral si, de preferinta, pe partea stanga. Motivele?

Aceasta pozitie favorizeaza procesele sistemului limfatic: acest sistem este modul de curatare a deseurilor sistemului nervos in organism. Aceasta pozitie este cea mai buna si mai eficienta pentru a elimina deseurile din creier, un proces vital pentru functionarea sistemului nervos, ceea ce reduce sansele de a dezvolta bolile Alzheimer si alte boli neurologice.

Amintiti-va ca mai multe tipuri de dementa sunt legate de tulburarile de somn.

Amelioreaza arsurile la stomac: acest lucru se intampla daca folosim pozitia laterala stanga. Cel putin, acest lucru este indicat de un studiu efectuat la pacientii cu reflux gastroesofagian publicat in Medicina Interna.

Cea mai proasta pozitie de dormit

Potrivit expertilor, cea mai proasta pozitie de a dormi este cu capul in jos, deoarece afecteaza pozitia naturala a spatelui, curbandu-l si apasand vertebrele; Gatul este ridicat si stomacul si plamanii sunt comprimate, impiedicand abilitatea de a respira adanc, ideal pentru oxigenare.

In cele din urma, nu trebuie sa uitam sa ne ocupam de saltelele si pernele noastre: este necesar sa intoarcem saltelele in mod regulat si sa le reinnoim cand este necesar (ca regula generala cand vedem ca salteaua isi pierde fermitatea – dureaza, de regula, aproximativ 8 ani).