Calatoriti la adapost de BTS adapost de BTS

Urmeaza sa calatoriti Ia capatul lumii sau vreti sa zburataciti prin apropiere…. Indiferent de destinatie, paziti-va ! Invatati sa  cunoasteti mai bine aceste boli transmise De cale sexuala (BTS) pentru a evita sa fiti contaminati sau sa le propagati. De la amorurile voastre de vacanta nu va vor ramane, astfel, decat amintiri placute…

Clicati pe fiecare din bolile simbolizate prin cate o mica bestie, pentru a le cunoaste mai bine si, deci, pentru a le combate…

Trichortionasul

Fisa de semnalmente:

Este provocat de un parazit care provoaca vaginite la femei si uretrite la barbati.

Modul de diagnosticare:

Se face pe baza unor frotiuri de depistare sau a unor analize microscopice ale secretiilor vaginale la femeie.

La barbati, complicatiile survin in cazurl exceptionale: prostatita, epididimita…

Tratamentul:

Este cel mai adesea local.

Pediculoza

Fisa de semnalmente:

Aceasta afectiune este provocata de paduchii pubieni (latei) sau morfion, diferit de paduchii de cap, cunoscuti la copiii scolarizati.

Modul de diagnosticare:

Paduchele pubian a devenit rar o data cu ameliorarea igienei generale. Prezenta parazitului provoaca mancarimi.

Tratamentul:

Se face pe baza insecticidelor vandute in farmacie. Succesul tratamentului depinde de rigoarea cu care este urmat:. Pentru a preveni recidivele este necesara distrugerea totala a larvelor.

Herpesul

Fisa de semnalmente:

 

Facem aici referire la herpesul transmis pe cale sexuala si nu la cel transmis prin saliva. Caracteristice acestei boli sunt recidivele dupa o prima contaminare. Recidivele sunt declansate de stres, de menstruatie, de febra, de oboseala sau de o alta boala infectioasa. La femeie, herpesul se manifesta la nivelul sezutului sau in orice alt punct al aparatului genital. In cazul in care este afectat colul uterin, pacienta poate suferi de mancarimi foarte neplacute. Leziunea evolueaza timp de 12 la 14 zile si poate fi insotita de febra, oboseala si, uneori, de cistita.

La barbat leziunile au acelasi aspect, dar sunt localizate pe gland sau pe preput.

Trebuie stiut ca sunt posibile si alte localizari si ca hespesul se poate manifesta pe oricare parte a pielii sau a mucoaselor.

Complicatiile:

Recidiva este regula generala in toate cazurile.

Herpesul colului uterin poate evolua spre cancerizare.

 

La femeia insarcinata, herpesul poate provoca avortul sau nasterea prematura, dar riscul cel mai mare este transmiterea acestuia la nou-nascut in momentul nasterii. La nou­nascut, boala herpetica poate provoca encefalite mortale sau poate lasa sechele grave, ireversibile.

Diagnosticul:

Se obtine prin analiza sangelui, prin care se constata o crestere a numarului de anticorpi sau pe baza de recoltari efectuate la nivelul leziunilor.

Tratamentul :

 

Trebuie evitat orice contact cu o leziune vizibila, necicatrizata. In caz de dubiu trebuie folosit prezervativul.

 

In ultimii ani au aparut antivirale eficiente. Tratamentul va fi, deci, atat local cat si general.