5 Trucuri de buget care functioneaza si te ajuta sa faci fata inflatiei

sa faci fata inflatiei sa faci fata inflatiei

Ai auzit de inflatie? Probabil ca da, dar stii cum iti poate afecta inflatia finantele?

Pe scurt, inflatia este atunci cand pretul produselor creste. (In mod alternativ, deflatia este atunci cand preturile scad). Inflatia poate sa afecteze articolele pe care le cumperi in mod regulat, cum ar fi alimentele sau gazele, dar in cele din urma poate sa influenteze orice.

Exista efecte pe termen lungi si pe termen scurt ale inflatiei. In timp ce inflatia poate avea un efect negativ asupra viitorului dumneavoastra financiar, aceasta poate face dificila si indeplinirea obligatiilor tale financiare. De aceea este important sa stii cum trebuie sa actionezi in fata inflatiei ca sa nu te trezesti cu o gaura un buget sau nevoit sa apelezi la cadrul de credit si sa acumulezi datorii.

Urmeaza acesti 5 pasi pentru a face fata inflatiei si pentru a mentine bugetul intact.

1.       Dimensioneaza un buget. Una din cele mai bune metode pentru a bate inflatia este sa dimensionezi un buget sau un plan de cheltuieli. Acest lucru te asigura ca stii intotdeauna pe ce iti cheltui banii, indiferent de modul in care inflatia afecteaza anumite preturi, cum ar fi gazele.

2.       Asigura-te ca setezi elemente de bugetu pentru lucruri ce pot fi atinse de inflatie cum ar fi imbracaminte, bunuri, gaze  etc. Aloca banii la inceputul lunii si apoi respecta limitele de cheltuieli pe care ti le-ai stabilit. Poti sa fii flexibil prin ajustarea sumelor cheltuite intre categoriile bugetare, dar este important sa rezisti nevoii de a te apropia de fondul de urgenta sau de economiile pentru pensionare. Bugetul te poate ajuta sa-ti stabilesti prioritatile de cheltuieli, ceea ce inseamna ca poti sa faci achizitii mai inteligente.

3.       Cauta alternative mai ieftine sau magazine noi. Poti incerca sa fentezi inflatia devenind creativ/a cu achizitiile. Poti cauta resurse alternative pentru a acoperi unele cheltuieli curente. Poti de asemenea sa cauti alimente mai ieftine sau branduri mai ieftine, produse de curatat sau produse de ingrijire mai ieftine. S-ar putea sa descoperi ca nu exista o diferenta mare de calitate si gust intre anumite branduri.

4.       Taie cheltuielile inutile. Daca inflatia pare sa fie coplesitoare pentru bugetul tau, ia in considerare minimizarea cheltuielilor lunare. Poti sa faci gimnastica acasa singur/a si sa renunti la abonamentul la sala... cel putin temporar.

5.       Cauta alternative si tine minte care sunt prioritatile tale.

In final vei reusi sa-ti controlezi mai bine bugetul chiar si in conditii de inflatie.