5 moduri în care a fost exploatat mitul Dracula

  • Vineri, 18 Decembrie 2020
  • Turism
5 moduri în care a fost exploatat mitul Dracula 5 moduri în care a fost exploatat mitul Dracula

Dracula este unul dintre cele mai populare personaje din Europa, alături de detectivul britanic Sherlock Holmes. Iar românii au profitat din plin de popularitatea sa.

Iată așadar 5 moduri în care a fost exploatat mitul Dracula în România

1. E un magnet pentru turiști - În România, mitul lui Dracula este alăturat cel mai adesea cu Castelul Bran. Legenda spune că Dracula a locuit în acest castel, iar turiștii sunt atrași ca un magnet. Potrivit asociației care administrează Castelul Bran, în 2019 numărul turiștilor a trecut de 1 milion. De asemenea, aici au fost organizate o mulțime de evenimente publice și private. În aceste condiții, încasările generate de Castelul Bran în 2019 au fost de aproape 7.8 milioane de euro, în creștere cu 13.45% față de 2018. Aproape 70% din sume provin din vânzarea biletelor, astfel că și în acest segment s-a înregistrat o creștere de 8.93% față de 2018. Așadar, interesul oamenilor pentru Castelul Bran este unul ridicat, iar mulți dintre turiști sunt străini dornici să afle mai multe despre legenda lui Dracula. De asemenea, legendele despre Dracula au impulsionat turismul inclusiv în Bistrița-Năsăud, întrucât localnicii consideră că adevăratul personaj a trăit acolo.

2. A dus la apariția unui cazino online - Tot mitul Dracula a dus și la apariția unui cazino online în România. La începutul anului 2018, Kindred Group, gigantul cazinourilor și caselor de pariuri online, a lansat Vlad Cazino. Acesta este un produs dedicat în totalitate specificului românesc, care îl are în prim plan pe simpaticul personaj Vlad, un vampir jucăuș, pus mereu pe șotii, care are și câțiva prieteni de nădejde, precum Igor sau Lucian, dar și parteneri de marcă precum comediantul Bordea. La Vlad Cazino, utilizatorii au posibilitatea să încerce sloturi de la cei mai importanți furnizori, să joace jackpot poker, bingo sau live casino, într-o atmosferă primitoare, cu numeroase oferte speciale.

3. S-au făcut numeroase filme și seriale - Dracula este și unul dintre cele mai populare personaje din industria cinematografică. O asemenea legendă nu avea cum să nu atragă, motiv pentru care s-au făcut peste 100 de filme despre Dracula. De altfel, se spune că mitul lui Dracula a început să capete greutate din 1931 încoace, când a fost lansat filmul cu același nume. De atunci, povestea lui Dracula a devenit mult mai cunoscută și a captivat oamenii. Printre titlurile cunoscute se mai află Dracula 2000 (2000), Dracula (1992) și Nosferatu, fantoma nopții (1979). De asemenea, unul dintre cele mai populare seriale de pe Netflix este Dracula.

4. S-au scris și multe cărți despre Dracula - Cel care a dat viață personajului Dracula este irlandezul Bram Stoker, care l-a creat la finalul secolului al XIX-lea. Cartea sa a fost o sursă de inspirație puternică pentru tot ce a urmat. Dar Bram Stoker nu este singurul om care a scris despre Dracula. Ficțiunea a continuat și au apărut peste 130 de cărți despre controversatul personaj. Princess Dracula de John Patrick Kennedy, Anno Dracula de Kim Newman și Vlad: The Last Confession de C.C. Humphreys sunt printre cele mai bune. De asemenea, inclusiv Neagu Djuvara a scris o carte sub titlul "De la Vlad Țepeș la Dracula Vampirul" în care încearcă să clarifice legăturile făcute.

5. Dracula a ajuns și în industria modei - Foarte multe branduri au dorit să profite de popularitatea uriașă pe care Dracula o are, astfel că au creat foarte multe haine inspirate din această legendă. Tricourile cu Dracula sunt foarte populare și de multe ori sunt făcute cadou. Pe lângă tricouri, există și alte articole de merchandising foarte populare, precum brelocuri, căni sau chiar sticle de vin