Minunata istorie a limonadei

  • Duminică, 5 Februarie 2023
  • Diverse

Nimic nu depășește un pahar răcoritor de limonada într-o zi fierbinte. Înainte de a face un ulcior rece din acest clasic potolitor de sete, haideți să facem o scurtă călătorie istorică despre originea acestei băuturi americane.

Știați că de mai bine de 1.000 de ani rețeta a fost întotdeauna simplă? Un amestec de suc de lămâie, apă și zahăr și limonada ta revigorantă este gata! Rețeta nu s-a schimbat prea mult în mai mult de 1.000 de ani. Indiferent de culoarea și nivelul de dulceață pe care îl dorești, un lucru este sigur - când viața îți oferă lămâi, fă o limonadă.

Deși descendența precisă a lămâii nu a fost ușor de determinat, noi cercetări au constatat că aceasta aparține unui hibrid de citron și portocală acru. Un studiu din 2018 publicat în Nature, un jurnal științific internațional, arată că descoperirea frunzelor fosilizate într-o provincie din China stabilește că citricele au existat în urmă cu aproximativ 8 milioane de ani.

O Origine Veche

Cele mai vechi dovezi scrise despre limonadă au fost descoperite pe coasta mediteraneană egipteană. Kashkab, o băutură făcută din mentă, rudă, frunze de citron, piper negru și orz fermentat a fost savurat de egiptenii secolului al XIV-lea. Nu este interesant să-ți ceri mixologului de la un bar de sucuri să-ți servească o cană clocotită de kashkab? Sau poate un pahar dintr-un amestec de suc de lămâie dulce-acru numit qatarmizat? Nasir-i-Khusraw, un poet și călător a scris o descriere narativă a stilului de viață egiptean din secolul al X-lea și, pe baza cărților și relatărilor evreiești din Cairo Genizah, se poate deduce că comunitatea evreiască medievală din Cairo, Egipt a făcut comerț, a exportat , și a consumat sticle de qatarmizat pe tot parcursul secolului al XIII-lea.

Chiar dacă vechii evrei sunt familiarizați cu cedrul (o lămâie seamănă cu un fruct gigant cu mai multă carne înăuntru) chiar înainte de vremea lui Hristos, nu există dovezi raportate că lămâile ar fi existat în perioada preislamică. Mai mult, deși arta Romei și picturile murale din Pompei redă imagini cu citrice care seamănă cu lămâile și portocalele, nu există nicio dovadă că acestea ar fi fost acolo. Cea mai veche înregistrare a unui lămâi a fost dezvăluită de Qustus al-Rumi în cartea sa arabă din secolul al X-lea despre agricultură, iar la sfârșitul secolului al XII-lea, Ibn Jami', un medic privat al liderului musulman Saladin, a scris o teză despre lămâi care a ajuns la atenția unui public mai mare mediteranean.

Lemons a debutat la Paris

În secolul al XVII-lea, la Paris a fost introdusă prima băutură răcoritoare cu limonadă. Făcuți din suc de lămâie, miere și apă spumante, vânzătorii le vând din rezervoare atașate la spate. Popularitatea sa în Europa a făcut ca limonada să devină atât de moft la Paris, încât vânzătorii au creat o organizație Compagnie de Limonadiers în 1676. Nebunia pariziană a contribuit chiar la scăderea numărului de morți la Paris.

Contribuția semnificativă a Marii Britanii la isteria limonadei a fost prin inventarea apei carbogazoase de către chimistul Joseph Priestley. Acest lucru a fost modificat de Johann Schweppe, un bijutier germano-elvetian, în anii 1780 prin procesarea carbonatării prin utilizarea unei pompe de compresie pentru a permite o producție de masă mai eficientă.

În secolul al XVIII-lea, celebra limonadă a debutat în SUA datorită loturilor de imigranți europeni. O mișcare a femeilor numită The Woman's Christian Temperance Union (WCTU) a impulsionat abstinența de la alcool și a sugerat ca alternativă limonada. Așa cum se citește pe un slogan Sunkist: „La revedere băuturii, iată la limonadă”. Din 1877-1881, președintele Rutherford B. Hayes a interzis alcoolul din toate mesele de stat și din alte activități. Deși decizia sa a fost destinată să justifice Partidul Prohibiției, detractorii acestei interdicții și-au poreclit-o pe soția sa Lucy, o nebăutoare, „Limonade Lucy”.

Rolul Circului

În mod interesant, circul a jucat un rol relevant în istoria fascinantă a limonadei. Prima înregistrare care a legat circul de limonada roz vine din Registrul Wheeling din Virginia de Vest din 1879. Tradiția circului are povești diferite despre modul în care limonada sa a devenit roz, dar două dintre ele au fost considerate cele mai fezabile de către istorici. O poveste din 1912 spune că un muncitor contractual „inventează” limonada roz când aruncă fără intenție bomboane roșii de scorțișoară într-un vas mare de limonada obișnuită. Pentru că spectacolul trebuie să continue, el servește limonada roz și oamenii o consumă cu nerăbdare.

În timp ce prima poveste este palpitant, povestea din 1857 este extrem de ofensivă. Se precizează că un lucrător de la concesionare enervat are mare nevoie de apă pentru a face un val proaspăt de limonadă pentru a ușura coada lungă de clienți nerăbdători. Pentru a face lucrurile mai repede, ia prima apă pe care o vede fără să știe că este o cadă cu apă de spălat folosită de o interpretă pentru a-și spăla colantii roz murdari, de unde „limonada de căpșuni”. Povestea spunea, de asemenea, că această nebunie grosolană de limonadă roz a dublat vânzările la circ, pe măsură ce mulțimea a devenit obsedată de băutura „mișto”.

Dulce sau acru, roz sau galben, reci sau fierbinte, limpede sau carbogazoase, curate sau brute, lămâile rămân favorite nu numai în America și Paris, ci și în majoritatea țărilor. Cine nu iubește lămâile și energia lor răcoritoare după o zi plină de provocări? Deci ce ai de gând să faci când viața îți va da lămâi? Știți deja burghiul, rețeta este simplă și ușoară.