Mama la 40 de ani: mai multe avantaje ca riscuri?

Varsta la care femeile devin mame este intarziata din ce in ce mai mult. Cu toate acestea, expertii sunt de parere ca intre 20 si 30 de ani, este varsta ideala de a avea copii, deoarece de la varsta de 35 de ani, fertilitatea este redusa la jumatate. Odata cu avansarea varstei, sansele de a concepe un copil sunt reduse drastic. Studiile efectuate de Societatea Americana de Medicina Reproductiva spun ca, dupa varsta de 40 de ani, sansele de a obtine o sarcina intr-un singur ciclu de ovulatie sunt reduse la 5%.

Riscurile atat pentru copil cat si pentru mama cresc de-a lungul anilor. Dar adevarul este ca progresele in domeniul sanatatii faciliteaza in mod semnificativ viabilitatea si succesul acestor sarcini. In plus, studiile recente evidentiaza faptul ca sarcinile la maturitate au, de asemenea, o lista larga de avantaje.

Avantajele de a fi mama la 40 de ani

Maturitatea femeilor de 40 de ani reprezinta un avantaj clar fata de fetele de 20 de ani care decid sa devina mame. Stabilitatea economica, profesionala si emotionala este de obicei mai mare la mamele mai in varsta. Sunt mame pentru ca au decis astfel. Statisticile arata, de asemenea, ca femeile care incep ca mame mai in varsta tind sa aiba un nivel mai inalt de educatie.

Cu cat sunt mai in varsta, cu atat mamele sunt mai pregatite sa alapteze. De asemenea, deciziile privind alaptarea copiilor tind sa fie mai precise, potrivit unui studiu realizat de Jurnalul Asociatiei Dietetice Americane.

In domeniul sanatatii, pozitia Institutului Max Planck pentru Cercetare Demografica este clara: faptul ca mama este mai in varsta, nu afecteaza negativ sanatatea copilului. Progresele medicale si urmarirea controlata a sarcinii permit detectarea eventualelor anomalii ale fatului intr-un stadiu incipient. Mai mult, unele studii sugereaza ca riscul copilului de a suferi unele boli si de a fi supraponderal la varsta adulta este redus. Din punct de vedere medical, un alt avantaj este ca unele cazuri de depresie postpartum sunt mai putin frecvente la mamele mai in varsta.

Grijile apar atunci cand aceste mame isi dau seama ca nu isi vor cunoaste nepotii si nu se bucura de viata adulta a copiilor lor. Este o teama recurenta in randul mamelor mai in varsta, in ciuda faptului ca speranta de viata a femeilor depaseste 80 de ani.