Majoritatea tinerilor cauta locuri de munca in strainatate

  • Vineri, 7 August 2020
  • Calculatoare
  • Publicat de
tineri angajati tineri angajati

Aproximativ 80% dintre tinerii care lucreaza la Magurele, in apropierea capitalei Romaniei, isi transmit CV-urile catre angajatorii din strainatate, a declarat pentru Agerpres George Epurescu, vicepresedintele pentru Cercetari stiintifice al Sindicatului Hermes.

El a facut comentariul la finalul protestului, sindicatul organizat miercuri, 5 august. Zeci de angajati ai Institutului National de Cercetare si Dezvoltare in Fizica si Inginerie Nucleara (IFIN-HH) si a laboratorului laser Magurele ministrul Educatiei sa ia o pozitie asupra stilului de conducere al conducerii IFIN-HH.

Dorinta tinerilor de a se afirma cat si salariul minim pe economie care include o deducere personala de 420 de lei face ca aceste incercari de a pleca inafara tarii normala.

Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei (IFIN-HH) implementeaza proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), cunoscut sub numele de proiectul laser Magurele.

Proiectul laser Magurele a fost menit ca unul dintre cei trei piloni ai proiectului pan-european Extreme Light Infrastructure (ELI), dedicat investigarii interactiunilor lumina-materie la intensitati mai mari si la cele mai scurte perioade de timp. Facilitatile de cercetare complementara se afla in Republica Ceha si Ungaria.

In mai, ELI Delivery Consortium a anuntat ca Republica Ceha si Ungaria, impreuna cu Italia si Lituania, au solicitat in mod oficial Comisiei Europene infiintarea noii organizatii europene, cunoscuta sub numele de Extreme Light Infrastructure ERIC (ELI ERIC). Regatul Unit a confirmat sa se alature ca observator fondator. Romania nu a fost inclusa in proiect.

Romania a reactionat la decizia argumentand ca proiectul nu va avea aceleasi rezultate stiintifice si tehnice fara componenta locala. „Solicitarea celei de-a doua faze fara ELI-NP este, in primul rand, nejustificata, atat din punct de vedere juridic, cat si din punct de vedere etic, si afecteaza puternic interesele Romaniei”, a declarat partea romana la acea vreme, relateaza G4media.ro.

Acum, Epurescu a declarat pentru Agerpres ca protestatarii au cerut sa se puna capat „abuzurilor directorului IFIN-HH, Nicolae Zamfir”. El a sustinut ca conducerea IFIN-HH foloseste contracte de munca pe termen scurt pentru a impiedica angajatii nefericiti sa vorbeasca. „Daca vorbiti, nu va reinnoiesc contractul, care este pentru un an sau doi ani”, a spus Epurescu.

El a mai spus ca multi tineri cercetatori de la ELI-NP considera ca activitatea lor profesionala este sabotata de conducerea actuala.

„Institutul si proiectul ELI sunt in cadere libera; cercetarea nu mai poate fi facuta si, desigur, cercetatorii cauta locuri de munca [...]. Aproximativ 80% dintre tinerii cercetatori, care au contracte pe termen scurt - asistenti de cercetare, doctorat. studenti sau cei care au deja un doctorat. - Toti au spus ca isi trimit CV-urile in strainatate din cauza situatiei, din cauza sabotajului activitatii ELI-NP ", a spus Epurescu.

Intr-o scrisoare deschisa publicata in iunie, 95 de cercetatori care lucreaza la IFIN-HH au solicitat inlocuirea directorului institutului, dupa ce partenerii Romaniei in proiectul ELI au depus o cerere pentru un nou consortiu de cercetare fara a include tara, a informat Hotnews.ro.

In timp ce unii cercetatori contesta pozitia actualului director IFIN-HH, Nicolae Zamfir, un alt grup de cercetatori a emis o scrisoare de sprijin public. Scrisoarea vorbeste despre „conducerea ferma si vizionara a proiectului de catre directorul NV Zamfir, ceea ce ne-a permis sa rezolvam, in timp, multitudinea de dificultati tehnice, stiintifice, programatice si chiar politice inevitabile intr-un proiect de o asemenea amploare. si continua sa fie esential. ”