Lucruri care strică rutina și calitatea somnului

Lucruri care strică rutina și calitatea somnului Lucruri care strică rutina și calitatea somnului

A dormi o noapte bună este una dintre cele mai simple, dar cele mai mari plăceri ale vieții. Dar pentru mulți oameni, un somn bun este un concept străin; și poate ajunge să afecteze atâtea alte aspecte ale vieții tale.

Dar nu vă faceți griji, nu toate speranțele sunt pierdute! S-ar putea să existe unele lucruri pe care le faceți care vă afectează rutina și calitatea somnului și puteți încerca absolut să le remediați!

Tehnologie

nainte de a încerca să închizi ochii, trebuie să te oprești - adică din tehnologie. Psiholog clinic la Sydney Sleep Center, Dr. Rosemary Clancy explică de ce. Ea spune că lumina albastră emisă de ecrane perturbă producția de melatonină din corpul unei persoane, ceea ce, în esență, te împiedică să adormi.

„Lumina albastră acționează asemănătoare soarelui, prin suprimarea producției de hormoni melatoninici”, spune Clancy într-un interviu pentru revista Coach. "Dacă vă uitați la un dispozitiv târziu în noapte, atunci lumina albastră emisă de acel dispozitiv va avea un efect asupra suprimării producției de melatonină".

Unul dintre modurile în care Dr. Clancy vă sugerează că puteți remedia situația este să treceți la „modul de noapte” pe telefoanele care vin cu acesta sau să descărcați o aplicație de filtrare a luminii albastre.

Ea explică în continuare: „Dacă vizionați YouTube, există întotdeauna un alt videoclip YouTube care apare în partea dreaptă, deci există un scroll nesfârșit al acestora”.

Ea spune că ne supraestimulăm creierul într-un moment în care ar trebui să încetinească și să ne pregătim pentru odihnă. Ea sugerează să citiți o carte în loc să derulați prin smartphone. „Vă declanșați în mod constant atenția și reorientați un nou stimul, în timp ce, dacă citiți o narațiune susținută într-o carte, atenția dvs. începe să adormească în loc să vă îndrăgostiți continuu”.

A avea o rutină de somn poate fi extrem de util pentru a adormi. O rutină stabilită vă va antrena corpul să vă simtă somnoros în aceeași oră în fiecare zi (și vă va ajuta să vă treziți în același timp în fiecare zi).

Dar când te stresezi în permanență despre lipsa somnului, anxietatea te împiedică de fapt să adormi! Și odată ce îți asociezi „rutina” de culcare cu a te trezi neputând să adormi, atunci se va întâmpla din nou și din nou.

Dr. Clancy spune că „Odată ce începem să condiționăm și să asociem patul cu starea de veghe ore în șir, atunci această asociere se înrădăcinează și este foarte dificil să îți găsești calea de ieșire”.

Ea sugerează că o modalitate bună de a obține un somn bun și odihnitor este să nu te forțezi să mergi la culcare, ci doar când te simți „somnoros”, nu doar obosit. În acest fel, veți adormi mult mai repede.

Alcool și medicamente

Mulți oameni susțin că a avea un pahar de vin înainte de culcare îi ajută să se simtă calmi, dar de fapt ajunge să dăuneze calității somnului tău. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul afectează partea REM a ciclului dvs. de somn - momentul în care experimentați cel mai profund somn (și aveți vise vii).

În mod similar, s-ar putea să fiți tentați să scoateți doar o pastilă pentru a vă ajuta să adormiți, dar multe medicamente care prescriu somnul, cum ar fi Xanax, Valium și Stilnox, au și ele un impact similar. Acestea pot părea că ajută pe termen scurt, dar destul de curând veți găsi aproape imposibil să dormi fără ele.

Dr. Rosemary Clancy spune: „Orice tip de droguri hipnotice - care include alcool și medicamente pentru somn - îți suprime somnul și, în cele din urmă, în timp, va avea un efect negativ asupra ta".

Poluarea aerului și alergiile

Poluanții atmosferici pot provoca alergii și probleme respiratorii, cum ar fi nasul blocat și curgător, ochii apoși, tuse etc. Și, după cum vă puteți imagina, acestea nu vă ajută să vă mențineți calitatea somnului!

Din păcate, poluarea aerului nu se întâmplă doar în exterior, dar poate fi și în interiorul casei tale. Congestia nazală poate fi cauzată de praf, mucegai, parul de animale de companie și multe altele. O modalitate de a scăpa de toate acestea este prin curățarea și aspirarea frecventă a casei și utilizarea unui purificator de aer pentru a scăpa de toți contaminanții din cameră. De asemenea, puteți așeza câteva plante de interior despre care se știe că purifică aerul, cum ar fi aloe vera, planta păianjen, crizantemă, copac de cauciuc, plantă de bambus, crini de pace și multe altele!

„Avem un număr de clienți cu dificultăți de somn care se pare că este afectat de alergia lor”, a declarat Clancy pentru revista Coach. „Acești oameni ar putea avea senzația de sufocare din cauza răspunsului alergic, s-ar putea să fie treji și să încerce să-și elimine sinusurile sau să fie inconfortabili în timpul nopții din cauza problemelor gâtului.”

Ea continuă să elaboreze în continuare de ce aceste probleme afectează în special somnul. „De obicei, oamenii nu mai respiră și creierul trebuie să-i trezească de mai multe ori în timpul nopții pentru a le spune să respire. Dacă îi trezește de 100 de ori pe oră, atunci calitatea somnului va fi foarte scăzută. Calitatea aerului ar putea afecta foarte bine acest lucru ”, spune ea.

Dacă vă este teamă că suferiți de apnee în somn, dr. Clancy spune că există o modalitate de a o detecta. „Dacă sforăieți și vă treziți„ dureri de cap ”, fără răcorire, cu gura uscată, poate cu dureri în gât - și aveți o mulțime de grăsime corporală localizată - atunci acesta ar fi un semn de avertizare pentru a vă duce la o ședință respiratorie.”