Istoria ciudata si neasteptata a vibratoarelor

Istoria ciudata si neasteptata a vibratoarelor Istoria ciudata si neasteptata a vibratoarelor

Vibratorul nu este ceva nou - primul model a aparut la mijlocul anilor 1800 - insa utilizarea si perceptia publica a dispozitivului s-au schimbat mult, de cand si-a facut prima aparitie pe scena medicala. Da, ati citit asa: vibratoarele au fost initial concepute ca un instrument pentru ,,usurarea emotionala" administrata de medic pentru femei. Utilizarea vibratoarelor este strans legata de sanatatea sexuala si poate chiar influenta sanatatea oamenilor in afara dormitorului.

Vibratorul a suferit evolutii dramatice in ultimii 20 de ani, in special in folosirea sa de catre barbati si in acceptarea culturala din ce in ce mai mare. Atitudinea noastra fata de vibratoare s-a schimbat, iar astazi persoane din amble sexele beneficiaza de ele. Afla mai multe.

Care-i treaba?

Primul vibrator mecanic si-a facut debutul in America in 1869 ca o sfera rotativa alimentata cu abur, situata sub o masa cu o gaura bine asezata. Aceste instrumente au fost utilizate de catre medici, care, inainte de inventia vibratorului, ar stimula manual clitorisul pacientilor de sex feminin, pentru a ameliora temporar simptomele ,,isteriei". Vibratorul s-a dezvoltat din necesitate: medicii s-au temut de sarcina de stimulare, care ar putea dura o ora pana la final, si astfel au conceput un instrument care ar face treaba pentru ei. Pana in 1883, versiunea originala se transformase intr-un model de mana mai greoi, denumit in mod adecvat ,,Ciocanul lui Granville". Vibratorul a fost comercializat pana la sfarsitul secolului si a putut fi comandat din catalogul Sears, Roebuck & Company. 

De atunci, vibratorul a crescut si a scazut in popularitatea culturala, adesea impreuna cu reprezentarile dispozitivului in mass-media. Odata ce vibratorul a debutat in pornografii in 1920, acceptarea gospodariei sale ca instrument de tratare a isteriei s-a defavorizat, iar dispozitivul a fost etichetat lasciv, mai degraba decat respectabil. Vibratoarele au sarbatorit o renastere in anii saizeci si saptezeci, intrucat tabuul despre sexualitatea femeilor a fost provocat prin cultura populara, in carti precum "Sex and the single girl", si de catre scriitori, cum ar fi educatorul de sex pionier Betty Dodson. Odata cu aparitia baghetei magice a lui Hitachi (supranumita ,,Cadillac-ul vibratoarelor") la inceputul anilor '70, perceptiile pozitive ale vibratorului au crescut. Pana in anii '90, a devenit mai obisnuita  vorbirea deschisa despre utilizarea vibratoarelor datorita ,,Sex and the City", Oprah si chiar ,,New York Times". Aceste portreturi au ajutat la generarea de discutii deschise despre recunoasterea utilizarii vibratoarelor de catre femei.

Vibratoarele in ziua de azi

Un sondaj national a descoperit ca atat barbatii, cat si femeile au opinii extrem de pozitive despre utilizarea vibratorului in randul femeilor. Peste 52 la suta dintre femei raporteaza ca au folosit vibratoare, iar utilizarea vibratoarelor intre parteneri este comuna in cuplurile heterosexuale, lesbiene si bisexuale.

Atitudinile fata de utilizarea vibratoarelor in randul barbatilor se extind si ele. Desi exista un istoric redus despre utilizarea lor, vibratoarele erau folosite in din anii 1970, ca instrument medical pentru a trata disfunctia erectila si ca instrument de reabilitare pentru barbatii cu leziuni ale maduvei spinarii. In 1994, Fleshlight a debutat ca primul vibrator disponibil pentru comert (si mult laudat) pentru barbati.

De ce este importanta utilizarea?

De la acceptarea culturala din ce in ce mai mare a folosirii vibratoarelor in randul femeilor, precum si interesul crescut al barbatilor pentru jucaria sexuala, dispozitivul a jucat un rol important in sexualitatea americana. De fapt, vibratoarele si sanatatea sexuala par adesea ca merg mana in mana. Femeile care raporteaza utilizarea recenta a vibratoarelor cu parteneri tind sa obtina un scor mai mare pe Indexul functiilor sexuale feminine (un chestionar care evalueaza excitatia sexuala, orgasmul, satisfactia si durerea) decat femeile care nu raporteaza niciun consum de vibrator si chiar femeile care au folosit vibratoare doar pentru masturbare. Utilizarea vibratoarelor poate stimula si satisfactia sexuala si este asociata cu practicarea obiceiurilor sanatoase chiar si in afara dormitorului

Vibratoarele se gasesc din ce in ce mai mult in dormitoarele persoanelor din toata lumea si ofera posibilitatea de alinare sexuala si de exprimare sexuala sanatoasa. In ciuda istoriei lor neobisnuite, vibratoarele joaca acum un rol important in viata sexuala a persoanelor. De la mecanisme cu aburi pana la ,,baghete magice" si ,,gloante de argint", vibratoarele s-au dezvoltat alaturi de cultura populara si reflecta o parte din istoria ciudata, dar interesanta a sexualitatii.