Descopera satul Valea Viilor

  • Marţi, 12 Mai 2020
  • Turism
  • Publicat de
valea viilor valea viilor

Mai putin cunoscut decat Viscri, micul sat Valea Viilor are un farmec aparte care asteapta sa fie descoperit. Fondat in secolul al XII-lea de colonisti germani, este un sat tipic sasesc, cu o strada principala aliniata cu case vechi cu usi din lemn masive, decorate cu motive locale, curti umbrite de podgorii si gradini cultivate. O impozanta biserica fortificata construita in urma cu mai bine de 700 de ani domina peisajul, care se extinde pe dealuri.

Aceasta localitate a fost mentionata pentru prima data in secolul al XII-lea, cand colonistii sasi au ajuns in regiune. In timp, romani, sasi si maghiarii locuiau impreuna in acest mic sat, caruia i s-au dat diverse denumiri: Wurmloch in germana, Baromlaka in maghiara (piata de vita) si, in sfarsit, Valea Viilor, din cauza vitei de vie care creste in acest sat.

Pentru a afla informatii utile despre calatoria cu masina pana in acesta regiune acceseaza aplicatia distanta rutiera.

Biserica fortificata se afla, impunatoare, in centrul asezarii. Este mandria intregului sat, cu cele doua turnuri mari, laterale. Initial a fost gasita aici o mica biserica gotica din secolul al XIV-lea. Apoi, in jurul anului 1500, pentru a proteja comunitatea impotriva atacurilor triburilor mongole, au inceput lucrarile de fortificare.

A fost construita o fortareata, care inconjoara biserica cu ziduri groase, inaltime de 7 metri, cu lacune, metereze si spatii pentru a trimite proiectile impotriva posibililor atacatori.

Astazi, biserica in varsta de 700 de ani ofera adapost celor care sunt dispusi sa ajute la reparatii si intretinere. In interior, altarul din lemn este original, in timp ce orga baroca a fost construita de un elvetian. Are loc o Liturghie duminicala si daca treceti, nu ezitati sa mergeti acolo pentru a participa la slujba.

Satul Valea Viilor face parte din reteaua regionala Ecomuseum Sibiu, care isi propune sa pastreze gospodariile in starea initiala. Nu ratati ocazia de a vizita unele dintre ele pentru a vedea curtile si gradinile amenajate intr-un mod traditional.

Dupa aceea, puteti face o plimbare pe dealurile din jur pentru a vedea viile vechi si a avea o vedere a intregului loc. O retea de cai de carute si trasee care leaga Valea Viilor de satele din jur va va oferi libertatea de a face drumetii, de a merge cu bicicleta sau de a va plimba.

Cum se ajunge: Valea Viilor se afla la aproximativ 50 km nord de Sibiu, luand drumul national DN14. Autobuzele fac legatura intre orasul Medias (13 km nord-est de sat).