De ce tantarii ii inteapa pe unii mai mult decat pe altii

Vedem acest lucru in fiecare zi: exista oameni care sunt victime sigure de indata ce apare primul tantar, si altii care ies gratios, fara muscaturi, in zilele in care aceste insecte se inmultesc. Acestea sunt motivele.

Daca sunteti o victima obisnuita a tantarilor, cu siguranta ati fost informati de milioane de ori ca „aveti sangele dulce si de aceea va inteapa” sau „aveti pielea foarte fina si de aceea va plac”. Exista chiar si aceia care spun ca aceste insecte mici inaripate fug de oamenii care nu fac dus.

Intelepciunea populara a fost comandata de-a lungul timpului pentru a formula mai multe teorii cu privire la ceea ce face ca un tantar sa muste anumiti oameni, iar pe altii nu.

De ce tantarii ii inteapa pe unii mai mult decat pe altii

In primul rand, nu sunt tantarii care musca, ci femele. Desi exista tantari care, de asemenea, inteapa, in functie de specie, majoritatea sunt femele. In acest sens, acestea, atunci cand sunt pe punctul de a se reproduce, sug sange pentru a-si hrani viitorii descendenti.

Tantarii au preferintele lor atunci cand vine vorba de oamenii pe care ii inteapa, cum ar fi grupurile de sange negative O si B, parfumuri florale sau transpiratie.

Potrivit expertilor, daca avem pe piele bacterii care intensifica acesti compusi, mirosul va fi si mai atractiv, iar tantarul va detecta o fiinta umana care trebuie sa fie intepata urgent. Persoanele care consuma alcool elimina periodic anumite substante biochimice prin transpiratie, pe care aceste insecte le capteaza imediat gratie sistemelor lor olfactive, situate pe antenele lor.

Dar aceste insecte au si alte preferinte, cum ar fi anumite grupuri de sange. O si B negative sunt cele mai atractive pentru ei, in timp ce A ramane pe locul al treilea in gusturilor lor. Alte victime ale tantarilor sunt sportivii care practica exercitii in aer liber si femeile insarcinate in ultimul trimestru de sarcina, care expira mai mult dioxid de carbon cand sunt mai obosite, ceea ce ii atrage.

Alte preferinte sunt culorile intunecate, cum ar fi negru si rosu, precum si parfumurile florale sau citrice. Evitand aceste nuante si arome este o modalitate buna de a preveni muscaturile enervante. Potrivit expertilor, o buna igiena personala si de mediu este necesara pentru a elimina acel miros atragator pentru aceste insecte, si nu lasati iazuri cu apa stagnanta