Cum știi dacă ai nevoie de orteza?

Cum știi dacă ai nevoie de orteza? Cum știi dacă ai nevoie de orteza?

Ortezele pot face parte dintr-un plan cuprinzător de tratament pentru a aborda diferite simptome, de obicei având de-a face cu durerea și disconfortul picioarelor și spatelui.

 

Ce este orteza?

Orteza este o inserție speciala personalizată pentru picior prescrisa de către un medic. Un medic poate prescrie orteze pentru a trata problemele picioarelor, sau ale spatelui. 

Cum să-ți dai seama dacă ai nevoie de orteza?

Ortezele pot face parte dintr-un plan cuprinzător de tratament pentru a aborda diferite simptome, de obicei având de-a face cu durerea și disconfortul picioarelor și spatelui. Unele dintre obiectivele pe care un medic le poate avea pentru tratamentul ortezei includ:

 • corecteaza deformările piciorului
 • ajuta piciorul sau glezna să funcționeze mai bine
 • oferă sprijin gleznei
 • reduce riscurile de răni ulterioare

Ortezele sunt mai mult decât o plăcuță pentru călcâi sau o inserție pe care le poți cumpăra. Medicul tău îți va recomanda o orteză numai dacă un dispozitiv disponibil sau alte tratamente, cum ar fi exercițiile la domiciliu, nu s-au dovedit a fi eficiente.

Cum diagnostichează un podiatru problemele?

Poți consulta un podiatru, un medic specializat în afecțiunile picioarelor, dacă ai dureri la picioare și la călcâi. El te va întreba mai întâi despre simptomele tale. Întrebările pot include momentul când ai observat pentru prima dată simptomele, ce le înrăutățește și ce le diminuează.

Medicul va efectua apoi un examen fizic al picioarelor tale. El va căuta deformări și zone care sunt deosebit de dureroase. Acesta îți va cere probabil să mergi și să efectuezi alte activități pentru a determina modul în care picioarele și gleznele sunt poziționate în timpul anumitor exerciții. Medicul poate recomanda imagistica tradițională a picioarelor, cum ar fi razele X, scanarea osoasă sau RMN-ul. Acest lucru îi poate ajuta să identifice zonele cu artrită, leziuni sau răni. Un medic va lua în considerare toate aceste metode de diagnostic atunci când face recomandări de tratament, inclusiv pentru a prescrie o potențială orteza.

Ce afecțiuni sunt sunt tratate cu orteza?

Medicii pot prescrie orteze pentru a trata o serie de afecțiuni medicale. Exemplele includ:

 • Artrita reumatoidă și osteoartrita care pot provoca disconfort la nivelul picioarelor și o poziționare proastă pe care ortezele o pot corecta.
 • Dureri de spate. Uneori, poziționarea proastă a picioarelor, cum ar fi arcadele care se rotesc spre interior sau lipsa de amortizare pot provoca dureri pe care ortezele o pot atenua.
 • Umflături dureroase care se pot dezvolta la baza degetului mare și pot cauza deformări ale piciorului. Ortezele cu o cutie largă pentru degete pot ajuta la reducerea presiunii asupra degetului mare.
 • Inflamații la călcâi și degetele de la picioare care pot provoca durere și disconfort. Ortezele cu suport pentru călcâi și arcade pot ajuta la reducerea disconfortului.
 • Diabet. Uneori, o persoană cu diabet poate pierde simțurile din picioare, o afecțiune cunoscută sub numele de neuropatie diabetică. Când se întâmplă acest lucru, ortezele pot ajuta la reducerea stresului și presiunii în exces, care pot duce la ulcere ale piciorului.
 • Picioare plate. Picioarele plate pot provoca dureri de picioare, glezne și spate. Ortezele pot ajuta la susținerea picioarelor și la facilitarea poziționării corecte a picioarelor.
 • Dureri ale degetelor de la picioare apar adesea ca efect secundar al inflamatiilor pe degetul mare. Ele provoacă dureri ale degetelor și deformări la nivelul picioarelor. Ortezele pot oferi un sprijin suplimentar picioarelor și pot reduce probabilitatea ca durerea degetelor să se agraveze.
 • Arcuri înalte. Arcurile foarte înalte pot stresa mușchii picioarelor și pot duce la o serie de afecțiuni, cum ar fi atele, dureri de genunchi și fasciita plantară. Ortezele pot ajuta la prevenirea picioarelor unei persoane să se rostogolească excesiv spre interior sau spre exterior.
 • Leziuni. Persoanele care au suferit traumatisme la picioare și glezne pot avea nevoie de sprijin suplimentar în timpul procesului de vindecare cu orteze.
 • Fasciita plantară este o cauză frecventă a durerii călcâiului. Uneori, medicii pot recomanda orteze pentru a susține călcâiul și piciorul.

Medicii pot prescrie, de asemenea, orteze personalizate pentru persoanele care au probleme de poziționare a picioarelor. Incluzand persoanele cu mușchii picioarelor subdezvoltați.