Cum sa va cresteti fluxul de numerar

  • Sâmbătă, 22 Octombrie 2022
  • Finanțe

Fiecare companie încearcă să obțină câștiguri de venit, dar nu toate au atât de mult succes pe cât și-ar dori să aibă. Cu toate acestea, este destul de ușor să ajungeți acolo: faceți-vă creanțele o prioritate și încercați să vă amânați plățile cât de mult puteți fără a avea probleme cu furnizorii dvs.

rimul lucru absolut pe care trebuie să-l faceți este să înțelegeți bine unde este în prezent fluxul de numerar și unde ar putea merge în viitor. De exemplu, întreprinderile mici nu sunt suficient de pregătite și stabile din punct de vedere financiar pentru a acoperi toate costurile care vin odată cu creșterea rapidă. Chiar dacă au multe vânzări, asta va duce la mai mulți angajați și la un stoc mai mare, care trebuie plătit în avans, și nu există o modalitate sigură de a ști când vor începe să revină acele investiții și când compania va începe să aibă un profitul real.

Prea multe companii au dat faliment doar pentru că nu și-au putut gestiona banii suficient de eficient. În majoritatea acestor cazuri, a fost incredibil de ușor de prezis unde și cum vor fi cheltuiți cei mai mulți bani. Această prognoză ar putea fi simplă pentru companiile mici, deoarece acestea o pot reprezenta chiar și pe o bucată de hârtie. Cu toate acestea, companiile mai serioase tind să aibă o abordare formală a prognozei, de obicei elaborând un plan pe 12 luni și ținând evidența acestuia în fiecare săptămână.

Dacă ați observat o problemă în fluxul de numerar al companiei dvs., verificați echilibrul dintre termenii clienți și furnizori. Dacă există un decalaj uriaș între media dvs. de plătit și medie de încasat, să spunem o diferență de 10 zile, acele zece zile sunt critice pentru dvs. și compania dvs.

Încercați să vă uitați la condițiile pe care le oferiți clienților și să evaluați dacă sunt profitabili pentru dvs. De asemenea, analizați cum s-ar comporta clienții dvs. dacă acești termeni ar fi modificați. Când vine vorba de furnizorii tăi, încearcă să vezi ce îți oferă aceștia în comparație cu alți concurenți de pe piață. S-ar putea să ratezi o ofertă mult mai bună decât ai avut deja.

Un alt lucru pe care ați putea dori să vă uitați este că un număr mare de furnizori oferă o reducere dacă factura este plătită mai devreme decât mai târziu. Poate fi un inconvenient pentru diferența de creanță/de plată , dar ar fi totuși un profit dacă ți-ar reduce factura cu 10% sau 5% pentru că ai decontat-o ​​mai devreme.

Dacă doriți să scurtați perioada de creanță, trebuie să aveți un sistem bun pentru aceasta. Trebuie să vă întrebați cât durează un client pentru a-și plăti factura, activitatea dvs. de colectare și dacă identificați litigiile suficient de devreme.

Aplicarea disciplinei de plată poate fi dificilă, dar este esențială dacă doriți ca afacerea dvs. să fie profitabilă.