Cum sa gestionati finantele personale

De la primirea primului salariu, indiferent de varsta, fiinta umana se confrunta cu problema administrarii banilor. Cu siguranta veti sti cum sa-i cheltuiti, dar nu neaparat cum sa-i transformati intr-un instrument real de investitii. Asadar, retineti urmatoarele recomandari:

Nu cheltuiti niciodata mai mult decat castigati

Evident, multi oameni cheltuiesc mai mult decat castiga. Acest lucru are multe de a face cu „chipul” impulsivitatii, cu acea reactie pe care dictionarul o defineste drept „fara reflectie, imediat, fara sa tina cont de consecinte”.

In ceea ce priveste banii, aceasta impulsivitate inseamna a lua decizii care implica cheltuieli excesive imediat, cu un venit fix si limitat, fara a reflecta si fara a lua in considerare implicatiile pe care le pot avea cheltuielile asupra bugetului. Aceasta genereaza un deficit, adica o iesire a veniturilor mai mare decat ne asteptam. Aceasta atitudine denota o abilitate slaba si dezorganizata de planificare.

Aflati situatia financiara

Cunoscand situatia noastra financiara, este punctul de plecare pentru o buna gestionare a finantelor noastre personale. Din cunoasterea situatiei noastre financiare, ne propunem sa ne planificam finantele personale, adica sa ne stabilim obiectivele financiare si sa proiectam planurile care ne permit sa atingem aceste obiective.

Stabiliti obiectivele financiare

Stabilirea obiectivelor financiare serveste drept ghid si motivatie pentru imbunatatirea situatiei financiare, precum si pentru a ne permite sa ne masuram progresul.

Obiectivele noastre financiare trebuie sa fie clare si masurabile, de exemplu, sa aiba un venit lunar de 5.000 pentru anul urmator; desi este, de asemenea, posibil sa se stabileasca obiective generale, de exemplu, pentru a obtine libertatea financiara.

Pregatiti un buget personal

Avand un buget personal ne permite sa planificam o mai buna utilizare a banilor si sa avem mai mult control asupra cheltuielilor noastre, pe langa faptul ca ne ajuta sa dobandim disciplina necesara pentru a ne conforma planului.