Cum sa castigi bani din hobby-urile pe care le ai

Cum sa castigi bani din hobby-urile pe care le ai Cum sa castigi bani din hobby-urile pe care le ai

Atunci cand te angajezi intr-o companie sau cand urmaresti sa obtii o suplimentare a veniturilor, trebuie sa fii pregatit sa negociezi salariul. Ceea ce te interesaza in primul rand este salariul net, cel cu care vei ramane in mana la final de luna. Avem pentru tine cateva lucruri pe care trebuie sa le stii la negocierea salariului.

Atunci cand te angajezi intr-o companie sau cand urmaresti sa obtii o suplimentare a veniturilor, trebuie sa fii pregatit sa negociezi salariul. Ceea ce te interesaza in primul rand este salariul net, cel cu care vei ramane in mana la final de luna. Avem pentru tine cateva lucruri pe care trebuie sa le stii la negocierea salariului.

Inainte de negociere trebuie sa stii in primul rand care este diferenta dintre salariul brut si salariul net. Salariul brut este suma care va fi trecuta in contractul de munca si care reprezinta baza de calcul pentru contributiile obligatorii la bugetul de stat. Salariul net este suma pe care o incasezi pe card sau la caserie dupa o luna de munca.

Pentru a calcula diferenta dintre ele ai nevoie de Calculator salariu, o aplicatie care iti spune si cum se calculeaza impozitul si contributiile obligatorii retinute la sursa.

Cum decurge negocierea salariului

O negociere presupune ca ambele parti sa avanseze o suma si sa argumenteze propunerea. Ca angajat sau viitor angajat, interesul tau este sa obtii un venit net cat mai mare. Pentru a-ti argumenta cererea pune "pe masa" experienta acumulata in domeniul tau de activitate, atuurile care te recomanda (aptitudini, talente si cunostinte), capacitatea si aportul pe care il poti avea in postul pe care il ocupi, importanta prezentei tale in respectivul post etc.

Negocierea salariului la angajare nu trebuie sa fie niciodata o prioritate. Este de preferat sa amani discutarea acestui subiect pana cand vei primi o propunere ferma de angajare si pana cand vei reusi sa afli cat de importanta ar fi prezenta ta in respectivul post. Astfel vei avea mai multa putere la negociere.

Cand iti negociezi viitorul salariu, angajatorul nu are nevoie sa auda despre problemele si calculele personale. Singurele lucruri pe care vrea sa le afle este de ce consideri ca esti indreptatit sa soliciti o anumita suma. 

Inainte de negocierea sumei, pregateste-ti trei variante: un salariu de neacceptat, un salariu care te-ar multumi si un salariu pe care l-ai considera just; este de preferat sa incerci sa obtii o valoare intre ultimele doua variante. Cu aceste cifre in minte, amana pe cat posibil pronuntarea asupra sumei cu care ai dori sa fii remunerat. Lasa angajatorul sa avanese prima suma si incepeti de acolo. Nu te sfii sa negociezi pentru ca acest lucru ar putea reprezenta chiar o bila alba pentru tine, intrucat demonstrezi ca stii sa iti aperi interesele si ca vei face la fel si cu cele ale companiei.  

Aminteste-ti ca fiecare post are alocat un anumit buget. Daca toate semnalele tind sa indice ca nu ai sanse sa obtii suma dorita, dar iti doresti cu adevarat postul, incearca sa obtii si alte beneficii, precum masina de serviciu, bonusuri, cresteri salariale pe criterii de performanta, actiuni sau, poate, un program mai scurt ori zile libere suplimentare.

Daca lucrurile nici macar nu se apropie de cerintele tale minime, nu uita ca te poti ridica oricand de la masa negocierilor si sa lasi eventual discutia deschisa pentru viitor.