Consultul ginecologic si cat de important este el

Consultul ginecologic Consultul ginecologic

De ce si cand se face consultul?

Medicul, ginecologul sau centrul de planning familial iti stau la dispozitie pentru a te sfatui in orice problema,mai mica sau mai mare,legata de schimbarile produse in corpul tau,de sexualitate sau de contraceptie.Il poti vizita numai pentru a te sfatui,pentru a discuta cu el, pentru a verifica daca "totul este in ordine".

Alege o data mai indepartata fata de ciclul menstrual pentru programare la doctor,asa examinarea va fi mult mai simpla.

Ce te va intreba medicul?

Medicul trebuie sa-si cunoasca foarte bine pacienta pentru a fi in masura sa-i ofere cele mai bune sfaturi.Iti va pune intrebari, care-ti vor putea parea "indiscrete",referitoare la data primului ciclu menstrual,folosirea sau nefolosirea mijloacelor de contraceptie,problemele de sanatate avute in trecut.

Cum va fi consultul ginecologic propriu-zis?

Examenul ginecologic nu e deloc dureros.Trebuie sa te asezi pe masa de consultatie cu picioarele pe suporturile special amenajate.Medicul incepe prin a examina organele genitale externe,apoi peretii vaginali,colul uterin.

Protejandu-se cu ajutorul unei manusi chirurgicale,va introduce indexul in  vagin si-ti va apasa abdomenul cu cealalta mana.

Iti va palpa apoi sanii si-ti va masura tensiunea arterials.Uneori, va fi nevoie si de o examinare "cervico-vaginala".Aceasta permite supravegherea secretiei ovariene si depistarea din vreme a infectiilor vaginale, precum si a leziunilor canceroase si precanceroase ale colului uterin.

Vor fi prelevate probe din colul uterin si din vagin cu ajutorul unei spatule din plastic sau lemn. Studiul acestora se va face intr-un laborator specializat.

Examenul ginecologic e facut de multe femei si este un lucru cat se poste de normal si necesar in acelasi timp.

Poate afla cineva despre acest consult? Ce faci daca nu vrei sa afle parintii?

Daca vrei sa fii cat mai discret,ajunge sa-i ceri medicului sau ginecologului acest lucru.El este obligat sa respecte confidentialitatea.

In centrele de planning familial, consultul este anonim si gratuit pentru minori, oferind gratuit metode de contraceptie si informatii si asigurand teste de depistare a bolilor transmisibile sexual si SIDA.

Poti consulta medicul prin telefon?

Duca ai intrebari sau indoieli, e mai bine sa-ti consulti medicul! Nu ezita sa faci acest lucru daca ai tulburari de vedere, de auz, diaree persistenta, varsaturi sau scurgeri mamare! E posibil sa-i telefonezi pentru un mic sfat, o problems particulara, cu conditia sa nu abuzezi!

La cat timp trebuie sa faci un consult?

Un prim control trebuie facut la 3 luni dupa ce ai luat contraceptive. Acest consult va depista si va verifica daca este bine tolerata pilula sau, mai ales, corect folosita. Insa sunt necesare controale regulate, la fiecare 6 luni, in fiecare an, pentru a fi sigura de sanatatea ta. Este foarte necesar examenul ginecologic de rutina, asa cum sunt si dialogurile despre contraceptie si sexualitate, in general, cu medicul tau ginecolog.