Cofeina te poate ajuta mai mult dacă nu dormi suficient timp

Experții spun că cofeina vă poate ajuta să rămâneți treaz dacă sunteți lipsit de somn, dar probabil că nu vă va îmbunătăți performanța în sarcini.

Ei spun că cofeina nu este un substitut pentru un somn bun, care ajută la repararea țesuturilor și la curățarea creierului.

Ei observă că o cantitate prea mare de cofeină poate perturba și modelele de somn.

Cofeina te poate ține suficient de alertă pentru a-ți asuma sarcinile dacă nu ai somn, dar probabil că nu le vei face deosebit de bine.

Într-o studiu publicat în Jurnalul de Psihologie Experimentală: Învățare, Memorie și Cunoaștere, un grup de participanți supuși unei nopți de somn a fost rugat să finalizeze un test de timp de reacție, precum și un test mai complex de „păstrare a locului”, care a necesitat finalizarea unei serii de sarcini într-o anumită ordine, fără săriți sau să repetați pași.

Cercetătorii au remarcat că cafeina a ajutat în unele cazuri.

„Am constatat că lipsa de somn a afectat performanța pentru ambele tipuri de sarcini și că administrarea cofeinei i-a ajutat pe oameni să realizeze cu succes sarcina mai ușoară”, a declarat Kimberly Fenn , dr., Profesor asociat în departamentul de psihologie de la Universitatea de Stat din Michigan, într-un comunicat de presă . „Cu toate acestea, a avut un efect redus asupra performanței asupra sarcinii de păstrare a locului pentru majoritatea participanților.”

Fenn a declarat Healthline că există o simplă plată de la studiu.

„Cofeina vă poate ajuta să rămâneți treaz și să acordați atenție unei sarcini, dar nu ajută la prevenirea erorilor”, a spus ea. „Ne interesează erorile procedurale, deoarece acestea pot fi destul de periculoase. De exemplu, mulți profesioniști din domeniul medical, cum ar fi chirurgii, trebuie să lucreze ore lungi pe tot parcursul nopții. ”

Ea are, de asemenea, câteva indicații cu privire la ce fel de sarcini ar trebui evitate dacă nu aveți somn.

„Cred că cel mai bun mod de a conceptualiza acest lucru este acela că nu s-ar dori să încerce nicio sarcină care are consecințe în timp ce lipsim de somn”, a spus Fenn. „Așadar, aș preveni să nu fac nimic precum conducerea sau operarea utilajelor grele sau efectuarea oricărei sarcini în care o eroare ar putea fi semnificativă. O regulă bună de urmat este aceea că nu trebuie să încercați nicio sarcină în timp ce lipsiți de somn, pe care nu ați încerca (sau nu ar trebui) să o încercați în stare de ebrietate, indiferent de cofeină. ”

Participanții la studiu fie au dormit normal acasă, fie au fost ținuți treji într-un laborator peste noapte.

Apoi au consumat fie un placebo, fie 200 de miligrame (mg) de cofeină, aproximativ cantitatea din una până la două cești de cafea (în funcție de mărimea cupei și de puterea cafelei).

Constatările susțin teoria conform căreia privarea de somn afectează ceea ce este cunoscut sub numele de „atenție vigilentă”, erodând capacitatea de a finaliza sarcini cognitive care necesită atenție. De asemenea, subliniază necesitatea ca lucrătorii esențiali să acorde prioritate somnului, a spus Fenn.

„Cofeina vă poate ajuta să treceți printr-o cădere de la prânz, dar nu este un substitut pentru o noapte de odihnă bună” , a declarat pentru Healthline dr. Anthony Puopolo , ofițer medical șef al companiei de telemedicină RexMD . „Importanța unui somn adecvat este deosebit de relevantă pentru persoanele din medii cu funcționare ridicată care deseori trebuie să lucreze ore lungi, cum ar fi medicii și șoferii de camioane. Un echilibru stabil între viața profesională și viața personală poate crea rezultate mai bune și mai sigure pentru toți. Înțelegeți nevoile corpului dvs. și încercați să vă odihniți cât mai mult posibil, atunci când este nevoie. ”

Paul Serra , cofondator al Sleepline , spune că, în timp ce cofeina blochează adenozina, un neurotransmițător responsabil de senzația de oboseală, „somnul bun oferă mult mai mult”.

„În timpul somnului profund, țesuturile din corpul tău sunt reparate și creierul tău este curățat de acumularea plăcii”, a spus Serra pentru Healthline. „În timpul somnului REM, se formează conexiuni neuronale și amintirile tale sunt consolidate. Cafeaua sau băuturile energizante nu pot înlocui niciodată ceea ce se întâmplă în timpul somnului bun ”.