Ce sunt criptomonedele? Iată câteva informații utile despre aceste active criptografice

  • Vineri, 12 Noiembrie 2021
  • Finanțe
  • Publicat de
Ce sunt criptomonedele Ce sunt criptomonedele

Criptomonedele vă permit să cumpărați bunuri și servicii sau să le tranzacționați pentru profit. În acest articol vei afla mai multe despre ce este o criptomonedă și care este utilitatea ei în prezent.

 

Informațiile despre investiții furnizate pe această pagină sunt furnizate doar în scop educațional. Acest articol nu este și nu trebuie interpretat ca un serviciu de consiliere sau de brokeraj și nici ca o recomandare sau sfat de investiții.

 

O criptomonedă (sau „cripto”) este o monedă digitală ce poate fi folosită pentru a cumpăra bunuri și servicii, care utilizează un registru online cu criptografie puternică pentru a securiza tranzacțiile online. O mare parte din interesul pentru aceste active încă foarte puțin reglementate se datorează activității de tranzacționare pentru profit, traderii fiind responsabili de volatilitatea extremă a acestor monede virtuale.

 

Cea mai populară criptomonedă, Bitcoin, a suferit foarte multe fluctuații de preț în acest an, ajungând la un maxim de 69.000 de dolari în noiembrie, înainte de a pierde mai mult de jumătate din valoarea sa în mai. Până la jumătatea lunii octombrie prețul a crescut din nou și a atins un maxim istoric de peste 69.000 USD la data de 11.11.2021. (Puteți verifica prețul actual al Bitcoin pe site-ul Criptomonede.net.)

 

Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le cunoști despre criptomonede dacă nu ești familiarizat cu aceste active.

 

Ce este criptomoneda?

 

Criptomoneda este o formă de plată care poate fi schimbată online pentru bunuri și servicii. Multe companii și-au emis propriile monede, numite adesea jetoane, iar acestea pot fi tranzacționate special pentru bunul sau serviciul pe care compania îl oferă. 

 

Criptomonedele funcționează folosind o tehnologie numită blockchain. Blockchain-ul este o tehnologie descentralizată răspândită pe mii de computere din întreaga lume care gestionează și înregistrează tranzacțiile. O parte a atracției acestei tehnologii este însăși securitatea ei.

 

Câte criptomonede există? Ce valorează ele?

 

Potrivit Criptomonede.net, un site educativ despre industria crypto, peste 13.000 de monede virtuale sunt tranzacționate public pe cele mai mari platforme de tranzacționare criptomonede. Și criptomonedele continuă să prolifereze, strângând bani prin oferte inițiale de monede (ICO). 

 

La data de 11 noiembrie 2021, valoarea totală a tuturor criptomonedelor a fost de peste 2,8 trilioane de dolari, în ușoară scădere față de maximul istoric de 3 trilioane de dolari înregistrat cu doar câteva zile în urmă. De asemenea, valoarea totală a tuturor criptomonedelor Bitcoin, cea mai populară monedă digitală, se situează în jurul cifrei de 1,2 trilioane de dolari.

 

De ce sunt criptomonedele atât de populare?

 

Criptomonedele atrag susținătorii lor dintr-o varietate de motive. Iată câteva dintre cele mai populare:

 

Susținătorii activelor cripto văd criptomonedele precum Bitcoin ca pe niște monede ale viitorului și se grăbesc să le cumpere cât mai curând, înainte ca acestea să devină mai valoroase.

 

De asemenea, nu puțini sunt cei cărora le place ideea că Bitcoin (criptomonedele, în general) îndepărtează băncile centrale de la activitatea lor de gestionare a masei monetare, deoarece băncile tind să reducă în timp valoarea banilor prin inflație.

 

Alți susținători sunt atrași de tehnologia din spatele criptomonedelor, blockchain-ul, deoarece acesta este un sistem descentralizat de procesare și înregistrare ce poate fi chiar mai sigur decât sistemele tradiționale de plată.

 

Nu în ultimul rând, celor care tranzacționează le plac criptomonedele deoarece acestea au un preț volatil, astfel încât pot obține profit de pe urma activității de trading.

 

Sunt criptomonedele o investiție bună?

 

Deși criptomonedele pot crește în valoare, mulți investitori le văd ca pe niște simple speculații, nu investiții reale. Motivul? La fel ca monedele reale, criptomonedele nu generează fluxuri de numerar, așa că pentru ca tu să profiți, cineva trebuie să plătească mai mult pentru aceeași monedă decât ai făcut-o tu.

 

Unele voci notabile din comunitatea investițională i-au sfătuit pe potențialii investitori să se ferească de ele. De remarcat aici legendarul investitor Warren Buffett, care a comparat Bitcoin cu cecurile pe hârtie: „Este o modalitate foarte eficientă de a transmite bani și o poți face anonim și toate astea. Un cec este și el o modalitate de a transmite bani. Cecurile valorează o mulțime de bani? Doar pentru că pot transmite bani?"

 

Pentru cei care văd criptomonedele precum Bitcoin ca moneda viitorului, trebuie remarcat faptul că o monedă are nevoie de stabilitate, astfel încât comercianții și consumatorii să poată determina care este un preț corect pentru mărfuri. Bitcoin și alte criptomonede s-au dovedit a oferi orice altceva în afară de stabilitate, iar asta în mare parte din istoria lor. De exemplu, în timp ce Bitcoin s-a tranzacționat la aproape 20.000 USD în decembrie 2017, valoarea sa a scăzut apoi la aproximativ 3.200 USD un an mai târziu. Cu toate acestea, până în decembrie 2020, moneda se tranzacționa din nou la niveluri record.

 

Această volatilitate a prețurilor creează totuși o enigmă. Dacă bitcoinii ar putea valora mult mai mult în viitor, este mai puțin probabil ca oamenii să îi cheltuiască, făcându-i mai puțin viabili ca monedă de plată. De ce să cheltuiești un Bitcoin acum când acesta ar putea valora de trei ori mai mult anul viitor?