Ce sa faci cand ai un angajat nervos?

5 de ce-uri 5 de ce-uri

Angajati nervosi sunt peste tot, iar daca tu ai unul in firma, iata cum ar trebui sa te comporti vis-a-vis de el.

Daca aveti o afacere mica si un angajat nervos in echipa exista riscul sa nu mai puteti evita conflictele la nesfarsit. Trebuie sa faceti ceva, pentru ca un astfel de angajat face ca mediul de lucru sa devina inconfortabil si in plus poate afecta productivitatea. Cei mai buni clienti va pot parasi.

Conform unor studii in SUA, costul anual al unui conflict la locul de munca este estimat la 359 de miliarde de dolari in ore platite din cauza timpului pierdut si a productivitatii. Acesta este echivalentul a 385 de milioane de zile lucratoare. Angajatul nervos monopolizeaza timpul si resursele. In functie de criza si conflict, riscati sa pierdeti colaboratori si clienti. Indiferent de dimensiunea afacerii  mici, costurile unui angajat nervos se acumuleaza rapid.

Iata cateva sfaturi pentru a gestiona conflictele ce pot escalada din cauza unui angajat nervos.

- Cu mult calm. Nu raspundeti comportamentului furios cu furie. Vorbiti calm si in mod subconstient angajatul va incerca sa va copieze. Aveti grija la expresiile si gesturile facute.

- Schimbati locatia. Cereti angajatului nervos sa vina in biroul dumneavoastra, in sala de sedinte sau chiar afara. Puteti spune "Ce ar fi sa discutam putin afara?" sau "Sa intram in biroul meu pentru a vorbi despre acest lucru." Acest lucru ii da timp angajatului nervor sa respire, sa se remonteze.

- Ascultati activ. Dupa ce ati ajuns intr-o locatie departe de restul personalului, aflati ce s-a intamplat. Dati ocazia angajatului nervor de a-si expune parerea, fara sa-l intrerupeti. Daca exista un alt angajat implicat, rugati-l si pe acesta sa intervina. Actionati ca un arbitru in fiecare situatie, oferind fiecarui angajat ocazia de a relata partea sa de poveste. Fiti empatic la punctul lor de vedere, fara a le valida parerea. Spuneti ceva de genul "Am auzit ce ai spus si inteleg ca esti suparat pe X." Este important sa va pastrati calmul si rabdarea pe tot parcursul procesului.

- Puneti intrebari. Dupa ce ati aflat ce s-a intamplat, puneti intrebari. Puteti folosi tehnica celor 5 "de ce-uri".

- Concentrati-va pe solutii. Ajutati-l pe angajatul nervos sa devina el insusi parte a solutiei. Intrebati-l cum ar vedea el rezolvarea situatiei. Dupa aceea puteti sa-i oferiti o solutie obiectiva si puteti initia o perioada de repaus inainte de a reveni la sarcinile obisnuite. Puteti incheia cu "Vi se pare corect acest lucru, X? Y?"

 

Cu angajati nervosi sau nu, afacerea trebuie sa mearga mai departe. Urmatorul pas? Vino sa o inscrii gratuit pe www.linkweb.ro