Care sunt cele mai eficiente metode de finantare a unui IMM?

Care sunt cele mai eficiente metode de finantare a unui IMM? Care sunt cele mai eficiente metode de finantare a unui IMM?

Intreprinderile micro, mici si mijlocii joaca un rol esential in economia oricarei tari. Din pacate, sunt cele mai vulnerabile din punct de vedere financiar. Tocmai de aceea, atat statul, cat si bancile sau diverse alte institutii financiare le ofera o serie de optiuni prin care pot obtine finantare.

Care sunt cele mai eficiente metode de finantare a unui IMM?

  1. Capitalul propriu. Este primul si cel mai la indemana tip de finantare. Practic, sunt bani obtinuti de la asociatii IMM-ului sau de la diversi parteneri privati, fara a fi necesara implicarea unor institutii financiare.
  2. Creditul. Obtinerea unui credit pentru IMM este din ce in ce mai simpla. Exista o multime de institutii financiare nebancare care ofera credite mici, fara prea multe acte, care le permit celor care conduc un IMM sa aiba mereu o solutie la indemana atunci cand raman fara bani de salarii sau pentru plata furnizorilor si exista creditele bancare, care desi sunt ceva mai inflexibile, ofera sume generoase si dobanzi destul de mici.
  3. Programele de creditare a IMM-urilor. Pentru firmele noi, care intampina probleme in a accesa sume mari de bani de la banci sau chiar de la institutii nebancare, exista numeroase programe de finantare organizate de guvern. Finantarea obtinuta in acest poate fi rambursabila sau nerambursabila. Chiar si atunci cand este rambursabila, dobanzile sunt foarte mici ( cel mai adesea mai mici decat media pietei). Pentru obtinerea unei astfel de finantari insa, este nevoie de o documentatie atent realizata.
  4. Fonduri de capital de risc. Sunt fonduri primite din partea unui nou partener in afacere, care ofera o suma importanta de bani in schimbul anumitor procente din afacere. Aceasta varianta este una destul de riscanta, deoarece intreprinzatorul trebuie sa participe cu o suma mai mare decat cea a fondului, in asa fel incat sa-si poata pastra pozitia de actionar majoritar. Pentru convingerea investitorilor este nevoie de foarte multa munca de convingere, mai ales in cazul firmelor nou infiintate.
  5. Leasingul. Este o metoda foarte intalnita in cazul IMM-urilor care doresc sa achizitioneze echipament. Exista o multime de societati de leasing care se ofera sa achizitioneze echipament pentru IMM-ul solicitant si sa i-l ofere in folosinta pentru o anumita perioada de timp. La sfarsitul perioadei, intreprinzatorul trebuie fie sa inapoieze echipamentul, fie sa il achizitioneze.
  6. Credite de la parteneri. Creditele nu trebuie sa fie intotdeauna bancare. Exista si posibilitatea unei creditari de la furnizori sau de la clienti. O astfel de creditare are avantajul unor dobanzi mici si a cresterii increderii intre parteneri.

 

Este foarte important ca in momentul in care infiintezi un IMM sa ai la indemana cat mai multe solutii de finantare. Cel mai adesea, in primii ani de viata a unei intreprinderi apar o multime de cheltuieli neprevazute, pe care asociatii nu le pot acoperi. Tocmai de aceea, o sursa sigura de finantare este esentiala.