Care sunt bolile cu transmitere sexuala si pe cine afecteaza

Bolile cu transmitere sexuala (BTS) sunt infectii care sunt transmise de la o persoana la alta prin contact sexual. Cauzele bolilor cu transmitere sexuala sunt bacteriile, parazitii, ciupercile si virusii.

Heterosexuali sau homosexuali, casatoriti sau singuri, sunteti vulnerabili la BTS si simptomele acestora. In plus, desi prezervativele sunt foarte eficiente in reducerea transmiterii unor BTS, nici o metoda nu este sigura.

Exista mai mult de 20 de tipuri de BTS, care includ:

  • Clamidia
  • Herpes genital
  • Gonorrea
  • VIH/SIDA
  • VPH
  • Sífilis
  • Tricomoniasis

Cele mai multe boli cu transmitere sexuala afecteaza atat barbatii, cat si femeile, insa, in multe cazuri, problemele de sanatate pe care le provoaca, pot fi mai grave la femei. Daca o femeie gravida sufera de BTS, aceasta poate provoca probleme grave de sanatate pentru copil.

Antibioticele pot trata BTS cauzate de bacterii, ciuperci sau paraziti. Nu exista nici un tratament pentru bolile cu transmitere sexuala cauzate de un virus, dar medicamentele pot ameliora simptomele si pot mentine boala sub control.

Utilizarea corecta a prezervativelor de latex reduce foarte mult, dar nu elimina riscul de a dobandi si de va infecta cu BTS.

Oamenii pot fi purtatori ai oricareia dintre aceste boli, fara a realiza, deoarece, in multe cazuri, simptomele sunt usoare sau nu avem nici un tip de afectiune si nu actionam decat ca transmitatori ai patologiei.

Desi traim in era informationala si avem surse mari de cunostinte, BTS continua sa creasca, in special in randul celor mai tineri. Se estimeaza ca, cazurile de sifilis si gonoree sunt patologiile care au crescut cel mai mult, cu o rata de incidenta de aproape 55% la tinerii intre 20 si 24 de ani. Societatea de contraceptie asigura ca aceasta se datoreaza unei „relaxari” a populatiei in utilizarea unor metode eficiente de contraceptie, cum ar fi prezervativele. In termeni generali, OMS estimeaza ca mai mult de un milion de oameni contracteaza o boala cu transmitere sexuala in fiecare zi.