Ati auzit de Vestifobie - frica de haine?

Vestifobie Vestifobie

Cel mai probabil ati auzit de arahnofobie (frica de paianjeni) si poate chiar de alte temeri. Dar cel mai probabil nu v-ati intalnit pana acum cu vastifobia, care este frica de imbracaminte. Oamenii de stiinta cred ca aceasta fobie poate aparea din cauza mai multor factori, inclusiv din cauza anumitor alergii la testaturi sau experiente anterioare legate de anumite obiecte vestimentare.

Cauzele vestifobiei

Evenimentele traumatice care implica imbracaminte sau tesaturi pot duce la aparitia vastifobiei. Soldatii si alte persoane care au lucrat in armata pot dezvolta aceasta fobie. Prin asocierea vestelor anti-glont, a cizmelor militare sau a altor articole de imbracaminte cu experiente reale, se poate declansa fobia de haine. 

Oamenii care cresc in anumite culturi sau situatii in care imbracamintea restrictiva este obligatorie pot de asemenea sa dezvolte vestifobie. La unele persoane, imbracamintea stransa poate produce sentimentul de claustrofobie, iar pe termen lung se ajunge la vestifobie.

Unii oameni au sustinut ca vestifobia poate fi chiar ereditara. Cu alte cuvinte, daca tatal sau mama dumneavoastra a avut teama de haine, exista mari sanse ca si dumneavoastra sa preluati aceasta fobie. Totusi, sunt putine dovezi in aceasta directie.

Simptomele vestifobiei

Ca multe alte tipuri de fobii, simptomele vestifobiei sunt legate de panica si anxietate. Ele pot varia in functie de fiecare individ in parte, dar in general cei care sufera de vastifobie vor raporta tremur, hiperventilare sau senzatie de a pierde controlul, de a se simti prizonieri. Simptomele pot varia in diferite circumstante - uneori poate fi vorba despre transpiratie excesiva, alteori de tremur.

Remedii pentru vestifobie

Hypnoterapia este o masura de tratament obisnuita utilizata de foarte multe persoane care dezvolta fobii, inclusiv vastifobia. Pentru ca teama de haine poate interfera cu viata de zi cu zi, hipnoteratia poate fi eficienta in modificarea subconstientului pentru a minimiza teama.

Medicii pot prescrie unele medicamente pentru persoanele care sufera de vestifobie, desi acest lucru poate provoca reactii adverse destul de severe. Cercetarile arata ca in urma tratamentului pacientii obtin o ameliorare si isi pot suprima temporar frica.

Terapia prin comunicare este de asemenea eficienta in tratarea vestifobiei, desi acest lucru poate dura foarte multe luni. In schimb efectele sunt permanente, nu temporare asa cum se intampla in cazul medicatiei.

Stiti pe cineva care ar putea sa sufere de vastifobie? Cu toate ca aceasta teama pare extrem de hilara pentru cei mai multi dintre noi, ea reuseste sa dea batai de cap anumitor persoane.