Antreprenorul din Londra devine vocea Diasporei

  • Miercuri, 4 Noiembrie 2020
  • Politică
  • Publicat de
Diaspora Diaspora

Stefan Voloseniuc, un antreprenor roman cu sediul la Londra, a anuntat ca participa la viitoarele alegeri pentru Senatul Romaniei din 6 decembrie. El spune ca este singurul candidat independent care candideaza impotriva a opt partide politice consacrate pentru unul dintre cele doua locuri de senator care reprezinta Diaspora (Anglia, Italia, Grecia, Spania, Austria) romaneasca, dintr-un total de 136 de locuri in Senat.

"In calitate de candidat independent la Senat, accentul meu este reprezentarea poporului roman care traieste acum in intreaga lume pentru a-i ajuta si a-i ajuta cu o mai buna reprezentare, sprijin, educatie, pensii si oportunitati de munca si mai ales pentru a-i incuraja si a-i ajuta sa se intoarca acasa in Romania si sa poata sa se reintegreze si sa isi dobandeasca abilitatile, limbile si bogatia recent dobandite pentru a ajuta la construirea unui viitor mai bun pe termen lung si stabil pentru tara", spune stefan Voloseniuc.

Nascut intr-un sat foarte mic si indepartat din regiunea Bucovinei din Romania, in 1983, stefan Voloseniuc a plecat de acasa la varsta de 18 ani cu doar 300 de euro imprumutati de la bunica sa. A locuit si a lucrat in Portugalia si Franta inainte de a se muta in Marea Britanie in ianuarie 2007, imediat dupa aderarea Romaniei la UE. La Londra, a lucrat mai intai ca excavator rutier si, in ciuda faptului ca nu vorbea limba engleza, a fost hotarat sa-si dezvolte propria afacere pentru a-si putea sustine familia acasa.

El a dezvoltat de la zero o companie de inginerie civila - SF Stefan - care are in prezent o cifra de afaceri de aproape 30 de milioane GBP pe an si are 150 de angajati, inclusiv multi romani si un numar tot mai mare de muncitori britanici.

Dupa ce a trait cu familia sa la Wembley, in nordul Londrei, in ultimul deceniu, stefan Voloseniuc vrea sa dea glas sutelor de mii de romani care locuiesc acum in Londra si sa contribuie la imbunatatirea situatiei, vietii si oportunitatilor lor. De asemenea, este foarte constient de faptul ca imaginea romanilor din Marea Britanie este adesea negativa si este hotarat sa schimbe aceasta viziune.

"Este o provocare masiva si ceva care este foarte diferit de lumea mea obisnuita de afaceri, dar am descoperit ca Marea Britanie este o tara uimitoare de oportunitati pentru cei care muncesc din greu si doresc sa construiasca o viata mai buna si acum simt foarte puternic ca ar trebui sa ii ajute si pe ceilalti care sunt aici sa isi atinga obiectivele."

Prin intermediul companiei sale SF stefan, el a inceput deja sa investeasca in comunitatea locala cu o sponsorizare de 750.000 GBP pentru FC Romania - o echipa de fotbal formata in principal din imigranti romani care joaca in ligile inferioare. in prezent, infiinteaza o noua academie de caritate si sport pentru a ajuta romanii defavorizati si altii din toate mediile in comunitatea sa locala din nordul Londrei.

Peste 600.000 de romani care locuiesc in Marea Britanie au solicitat Schema de decontare a UE, care le permite sa ramana in tara dupa Brexit si ulterior sa solicite resedinta. intre timp, numarul total al romanilor care locuiesc in strainatate este undeva intre 4 si 6 milioane, potrivit diverselor surse, comparativ cu o populatie rezidenta de putin peste 19 milioane in Romania.

Cu toate acestea, Diaspora va fi reprezentata de doar 6 parlamentari in viitorul Parlament - doi senatori si patru deputati - acelasi numar ca si cele mai mici judete din Romania precum Tulcea, Giurgiu sau Mehedinti.