10 rase de caini mici

10 rase de caini mici 10 rase de caini mici

Mici sau mari, cu blana sau fara, timizi sau agili, cainii au fost intotdeauna o parte importanta din viata oamenilor. Este foarte bine cunoscut faptul ca un caine este prieten de nadejde pentru stapanul lui, dar si pentru membri familiei. De-a lungul istoriei, nenumarate rase originale de caini au iesit la iveala sau au fost concepute de catre oameni. In cele ce urmeaza, site-ul Badin va prezinta un top al celor mai mici caini din lume, care nu depasesc inaltimea de 40 de cm.

1. Chihuahua

Chiar daca a fost declarat oficial cel mai mic caine din lume, minimul de inaltime fiind de 10 cm, Chihuahua este un caine energic si iubitor. Aceasta rasa este potrivita pentru cei pregatiti sa dedice multe ore pe zi ingrijirii lui, fiind un caine sociabil, caruia nu ii place singuratatea. Desi sociabil, nu este o buna companie pentru copii, pentru ca acestia tind sa le creeze stari de nervozitate.

2. Affenpinscher

Cainii din rasa Affenpinscher sunt porecliti “ cainii maimuta “, datorita curiozitatii si formatului haios al fetei. Este un caine energic, agil, iubitor si sociabil, insa, nedresat, si-ar putea canaliza energia catre lucrurile din casa sau curte, distrugandu-le. Nu este recomandat unei familii cu copii, pentru ca nu suporta tipetele si galagia, care ii induc o stare de panica.

3. Yorkshire terrier

Aspectul Yorkshireului Terrier este unul de plus, dandu-i acestuia un aer de jucarie, de aici provenind si porecla de “ toy “. Totusi, in ciuda aspectului sau de jucarie, micutul are nevoie de foarte multa miscare si antrenament, fiind un caine activ si energic.  Chiar daca este o talie foarte mica de caine, care nu depaseste 22 de cm, Yorkie activeaza genele de vanator provenite de la Terrier de fiecare data cand prinde ocazia.

4. Greyhound Italian

Cainii din aceasta rasa fac parte din categoria “ toy “, fiind un caine mic, ce nu depaseste greutate de 5 kg si inaltimea de 38 cm. Este un caine al carui istoric dateaza de acum 2000 de ani, gasindu-se schelete pe teritoriile Greciei Antice. Aceasta rasa uraste sa inoate, are blanita scurta, fara miros, cu o rata mica de naparlire, ceea ce il transforma intr-un bun companion. Este bland, afectuos si jucaus, care cauta mereu sa isi multumeasca stapanul.

5. Shih Tzu

Aceasta rasa de caine nu isi doreste nimic mai mult decat sa isi multumeasca familia, sa stea in compania lor si sa se joace. Se ataseaza repede de copii si de celelalte animale, insa, lasat prea mult singur, scoate la iveala latura distructiva, cauzata de plictiseala. Shih Tzu este de asemenea incadrat in categoria “ toy “, iar denumirea rasei, din limba chineza, s-ar putea traduce aproximativ ca si “ cainele leu “.

6. Basset Griffon Pitic

Este un caine familist, originar din Franta, dintr-o zona denumita Vendee. Rasa a fost recunoscuta oficial de catre Clubul Kennel de abia in anul 1991. Desi in trecut era o rasa de caine folosita pentru a vana animale mici, in prezent Bassetul Pitic este foarte jucaus si atasat de familia sa. Acesti catei se inteleg foarte bine cu cei mici, incantandu-l compania acestora.

7. Papillion

Termenul de “ papillon “, din limba franceza, se traduce prin “fluture”, iar aceasta rasa de caine a fost denumita astfel datorita urechilor sale ridicate si franjurite. Din punct de vedere istoric, rasa dateaza din anii 1500, cu originile banuite a fi in Spania. A fost acceptat ca si rasa oficiala in anul 1915. Rasa se intelege foarte bine cu alte animale si copii, fiind un caine sociabil, inteligent si iubitor.

8. Chinezescul motat

Din informatii diverse, s-ar parea ca aceasta rasa de caine dateaza din anul 1500, i.Hr. Exista doua forme ale aceleiasi rase, provenite din aceiasi parinti : cu corpul acoperit in totalitate de blana si cealalta doar cu extremitatile, capul si varful cozii acoperite de blana. Este un caine timid, greu sociabil, care tinde spre depresie daca nu primeste atentie.

9. Pomeranian

Ca si in alte domenii, Regina Victoria a fost cea care a dictat “ trendul “ in cazul acestei rase de caini. Este o rasa mica, jucausa, plina de energie, cu un simt dezvoltat al apartenentei teritoriului. Are un latrat foarte zgomotos, ascutit, in special cand ceva sau cineva nou se apropie de el. Nu este recomandat familiilor care au copii mici, pentru ca din cauza dimensiunilor sale poate fi usor ranit.

10. Mops

Cunoscut si sub numele de Pug, aceasta rasa de catel are printre cele mai haioase infatisari. Istoria provenientei sale nu este tocmai clara, insa este cunoscut faptul ca o rasa asemanatoare de caine ar fi apartinut buddistilor din Tibet in jurul anului 400 i. Hr. In timpul Epocii Victoriene, acest caine a cunoscut o mare popularitate, devenind favorit printre aristocrati. Ca si referinta istorica, Mopsul a fost cainele de companie al Josephinei, sotia lui Napoleon, care ii trimitea mesaje secrete sotului ei prin intermediul dublurii de la zgarda catelului.