Ce recipient condimente sa alegi pentru bucataria ta

recipient condimente recipient condimente

Daca inca nu te gandesti la condimentele din bucataria ta ca fiind ingrediente perisabile, este timpul sa faci acest lucru. Borcanele cu condimente vechi, decolorate si vechi ar trebui inlocuite cu un set condimente nou. Condimentele isi schimba gustul, savoarea si proprietatile in timp. Nu poti sa le tii in bucatarie ani intregi si sa te astepti sa fie la fel de bune pentru prepararea mancarurilor.

Desi calitatea aromei se va diminua in mod inevitabil in timp, este posibil ca gustul sa fie mentinut pentru o perioada mai lunga de timp. Daca sunt depozitate in mod corespunzator, condimentele isi vor pastra mai bine gustul si prospetimea. Iata cateva sfaturi in acest sens.

1. Depozitati condimentele in recipiente inchise etans.

Expunerea la aer face ca aromele condimentelor sa se diminueze mai repede. Deci foloseste recipiente din sticla sau cutii din metal, inchise ermetic.

2. Aseaza set condimente la intuneric. In ceea ce priveste acest sfat, parerile se impart in doua tabere. Sunt persoane care spun ca este mai bine sa feresti condimentele de intuneric si altele care afirma ca este de preferat sa le depozitezi departe de orice sursa de lumina. Ideea generala este ca nu ar trebui sa lasi razele soarelui sa bata direct spre borcanele cu condimente, pentru ca acestea se vor deteriora mai repede si isi vor pierde din proprietati. Deci poti pune set condimente in dulap sau intr-un sertar, dar daca vrei sa le ai la vedere (ceea ce creaza si un aspect estetic frumos pentru o zona de gatit), atunci cumpara cantitati si inlocuieste-le frecvent.

3. Tine condimentele departe de caldura. In niciun caz nu ar trebui sa lasi condimentele aproape de aragaz sau de calorifer in timpul iernii. Caldura este un alt factor care degradeaza rapid condimentele. Chiar si masina de spalat vase poate fi o sursa de caldura.

4. Condimentele trebuie sa fie asezate in locuri uscate.

Umiditatea este un factor care ameninta integritatea condimentelor. Nu pune niciodata condimentele in congelator. Asigura-te ca linguritele de dozare sunt complet uscate inainte de a fi introduse intr-un recipient de condimente sau ierburi. Tot pentru evitarea captarii umiditatii in recipientele condimentelor, se recomanda sa nu le presarati deasupra oalei cu mancare de pe foc, direct din borcan. Aburii se pot ridica si pot patrunde in recipientele condimentelor, afectand proprietatile acestora.

5. Tine cont de cat de vechi sunt condimentele pe care le folosesti.

Nu exista o data exacta valabila pentru condimente, dar majoritatea bucatarilor si expertilor in bucatarie considera ca variantele intregi macinate in momentul utilizarii, rezista mai mult timp, intre unul si doi ani.